'We sette troch': tegen de stroom in zwemmen

31 okt 2020 - 08:46

De horeca kreeg het de afgelopen maanden zwaar voor de kiezen. 2020 was een jaar met bijna alleen maar slecht nieuws en beperkingen. Ondernemers Albert de Vries, Martijn de Ruiter en Willem Adema laten zich echter niet ontmoedigen. Aan het Zaailand in Leeuwarden laten ze hun droom verrijzen: 'In de Brouwerij'. Het wordt een hotel, brouwerij en Grand Café ineen.

De Brouwerij hoarekasaak

"De ornamenten aan het plafond, kijk maar goed, die hebben twee tinten goud." Trots laat horecaman Willem Adema zijn nieuwe project 'In de Brouwerij' zien. Met Martijn de Ruiter en Albert de Vries is hij bezig het oude koetshuis aan het Zaailand om te bouwen tot hotel, Grand Café, én brouwerij. In deze crisistijd voor de horeca zorgt dag voor veel hoofdpijn en slapeloze nachten.

Hotel begon net te draaien

"Het hotel is al open. Maar je snapt dat het annuleringen regende de afgelopen tijd." Het hotel begon net te draaien toen de horeca weer op slot moest. Adema: "Er is niets te doen in de stad. Alle activiteiten zijn geannuleerd. Dat was wel een beetje een domper." Er zijn nu nauwelijks inkomsten, terwijl er veel geïnvesteerd moet worden in het gebouw.

"We willen heel erg graag de oude elementen van het pand laten zien. Dus de ornamenten in het plafond bijvoorbeeld of een oude open haard." Die zat weggestopt achter een muur. Bij de verbouwing kwam er weer wat tevoorschijn; nu wordt het de blikvanger van de bar op de eerste verdieping.

"Ik lig er wakker van"

De drie mannen werken zelf ook hard mee. Met de werkschoenen aan en in een overall gestoken, staan ze buiten in de modder te wroeten, om een afvoerbuis op de goede plek te krijgen. Ze moeten wel. Hun toekomst zit in dit gebouw. "Mijn vriendin baalt er wel eens van", zegt Adema. "Ik neem de zorgen van hier mee naar huis. Ik lig er ook wakker van."

Financiering ingetrokken

Net voor de crisis verkocht hij zijn café Shooters, een paar honderd meter verderop. Het gaf hem een mooie financiële basis om 'In de Brouwerij' op te zetten. Maar de bank trok de financiering terug. "Ze zien het niet zitten nu met nieuwe horeca. Maar het gaat om een grote investering, om veel geld. Er is voor ons geen weg terug."

Het is één van de redenen dat de telefoon bijna aan het oor van Willem Adema geplakt zit. Er moet nog veel geregeld worden met leveranciers. "Het is ons paradijs. Maar wel een paradijs uit eigen portemonnee."

Hotelkamer met uitzicht op het Gerechtshof in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslan

Het harde werk is duidelijk terug te zien. De plafonds hebben de allure van een paleiswoning. "Je moet eens weten hoeveel schroeven daar voor nodig zijn. En dat priegelwerk, man wat een werk."

"Als je goed kijkt kun je het verschil zien in de tinten goud. De één heeft een ietwat donkerdere uitstraling. De basis daarvan is rood." Het team wil ook goed onderzoek doen naar de geschiedenis van het pand.

"Mijn vriendin is druk bezig met het terugvinden van de mensen die hier gewoond hebben", zegt Adema. "Zo heeft ze net de bewoners gevonden die hier tijdens de oorlog zaten. We laten dat ook weer terugkomen. Zo hebben bijna alle hotelkamers de namen van de mensen die hier ooit gewoond hebben."

De tuin van In de Brouwerij krijgt een glazen overkapping - Foto: Omrop Fryslan

Nu de bovenverdieping bijna klaar is, is het tijd voor de tuin. Die krijgt een glazen overkapping en wordt de locatie van de eigen brouwerij. "We gaan hier ons eigen bier brouwen. De apparatuur is er al en wordt zodra het kan met een grote kraak over het gebouw getild", zegt Adema. "Dan komt er dus een soort glazen koepel overheen."

"Vroeger was dit een binnentuin. In de jaren '50 is er een betonnen dak op geplaatst. Nu willen we het weer helemaal open maken om zo veel daglicht binnen te laten."

Hulp uit onverwachte hoek

Het is de bedoeling dat het werk eind februari, begin maart voor het grootste gedeelte klaar is. Mensen die normaalgesproken werkzaam waren in de muziek, helpen nu als technicus. "Toen ik een jaar of 20 was zat ik ook in het licht en geluid", zegt Adema. "Ik ken veel jongens uit die tijd. Die helpen hier met het elektrisch en de riolering. Die jongens moeten ook overleven."

Verslaggever Hayo Bootsma praat met Willem Adema

#wesettetroch

Deze herfst komen er nieuwe, sfeervolle en passende programma's bij Omrop Fryslân. Want #wesettetroch in deze coronatijd! Op radio, televisie en internet is daarom de komende weken een reeks portretten van mensen die getroffen zijn door de coronacrisis en uit nood ander werk hebben gevonden. Zij leggen zich niet neer bij tegenslag en willen zich zelf kunnen redden. Ze zetten door.

(Advertentie)
(Advertentie)