Mbo-studenten Friese Poort leren in ziekenhuis Nij Smellinghe: "Nog nooit vertoond"

30 okt 2020 - 09:37

Ziekenhuis Nij Smellinghe bouwt op het eigen terrein een school waar vanaf 2022 honderden studenten van ROC Friese Poort volwassenenonderwijs kunnen volgen. De bedoeling is om de studenten ook in te zetten in de zorg.

Sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Door de bouw van de school kunnen de mbo-studenten een opleiding volgen in een omgeving die veel realistischer is dan een 'gewoon' schoolgebouw. Volgens Nij Smellinghe en Friese Poort wordt de kwaliteit van de opleiding daar ook beter van. De studenten kunnen onder begeleiding aan de slag op de afdeling van dagopnames.

Een regionaal ziekenhuis met een mbo-instelling? Nog niet vertoond.

Bestuursvoorzitter Bert Kleinlugtenbeld van Nij Smellinghe

"Je ziet in de academische wereld wel dat studenten worden opgeleid in academische ziekenhuizen. Maar een regionaal ziekenhuis met een mbo-instelling? Nog niet vertoond in het land", zegt bestuursvoorzitter Bert Kleinlugtenbeld van Nij Smellinghe. Hij heeft zelf een achtergrond in het onderwijs en dat helpt, zegt Dick ter Wee, directeur van de Friese Poort-vestiging in Drachten. "Hij begrijpt dat dit belangrijk is."

Nieuwe opleiding

De samenwerking levert een nieuwe opleiding op: Food and Care, een mbo-opleiding op niveau 4. Die richt zich op voeding die patiënten kunnen helpen om te herstellen.

De bouw kost miljoenen euro's. Het ziekenhuis betaalt dat. Friese Poort tekent een huurovereenkomst van meerdere jaren.

Directeur Dick ter Wee van ROC Friese Poort in Drachten

(Advertentie)
(Advertentie)