Niet alleen wedstrijd-, maar ook 'testspanning' bij schaatsers

30 okt 2020 - 08:05

In Fryslân begint vrijdag een van de grotere sportevenementen die nog wel doorgaan in deze periode: het NK afstanden op de baan. Er mag geen publiek in ijsstadion Thialf in Heerenveen en dat is nog maar een van de maatregelen die de organisatie treft. "Maar we kunnen daardoor volledig coronaproof aan de slag", zegt Carl Mureau van schaatsbond KNSB.

Niet alleen wedstrijd-, maar ook 'testspanning' bij schaatsers

Thialf in Heerenveen - Foto: www.orange-pictures.nl

Het is wel een spannende periode geweest, vertelt Mureau, en dat is het nog steeds. "Corona is nog volop aanwezig. Daarom begint het met de algemene hygiënemaatregelen, die iedereen inmiddels kent. Iedereen die in Thialf niet op het ijs staat, moet een mondkapje dragen. En de mensen díe er zijn, opereren in zones. Zo houden we de sporters zoveel mogelijk gescheiden van bijvoorbeeld de scheidsrechters en de pers."

Veel geregel

Er zijn wel veel mensen nodig om dat allemaal te regelen. "Maar normaal gesproken zitten er bij een uitverkocht huis 10.000 mensen in Thialf. Ook dan heb je veel mensen nodig om het in goede banen te leiden."

De schaatsers zijn er ook aan toe, weet Mureau. "Ze trainen al vanaf april voor het nieuwe seizoen. Vaak hebben ze dan ook trainingswedstrijden, maar die zijn niet allemaal doorgegaan. En helaas gaan ook de eerste vier wereldbekerwedstrijden niet door. We hebben de ISU nog gevraagd om een 'bubbel' te creëren in Thialf, maar dat is nog niet gelukt. Hopelijk wel in januari of februari."

Ervaring opdoen

Nu die wereldbekerwedstrijden niet doorgaan, hebben de schaatsers alleen nog de nationale wedstrijden om naar uit te kijken. Daar is dit NK de eerste van. De organisatie hoopt ervaring op te doen die ze later in het jaar mogelijk kunnen gebruiken bij de internationale wedstrijden, als die dan wel door mogen gaan.

De schaatskalender:

  • 30, 31 oktober en 1 november: NK afstanden
  • 21 en 22 november: NK allround
  • 28 en 29 november: NK sprint
  • 26, 27 en 28 december: WK kwalificatietoernooi

Voor de schaatsers komt er nu meer bij kijken dan alleen de wedstrijdspanning: ook de spanning over de coronatests speelt mee. "Alle rijders zijn eerder deze week getest", vertelt Mureau. Daar is een positieve test uitgekomen: Michelle de Jong heeft het coronavirus. Zij kan daarom niet meedoen. Alle andere tests waren negatief. "Iedereen wordt donderdag en vrijdag ook nog een keer getest." Als dat allemaal goed uitpakt, kan het toernooi los.

NK afstanden

Het NK afstanden is van vrijdag tot en met zondag live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Vrijdag begint het toernooi iets na 13.00 uur met de 500 meter voor mannen. Die dag worden ook nog de 1500 meter voor vrouwen en de 5000 meter voor mannen verreden.

Zaterdag begint dag twee opnieuw iets na 13.00 uur, dan met de 500 meter voor vrouwen. De mannen schaatsen zaterdag de 1500 meter en de vrouwen sluiten de dag af met de 3000 meter.

Zondag is de laatste dag, die om 12.30 uur begint. De afstanden zijn die dag de 10.000 en 1.000 meter voor mannen en de 5.000 en 1.000 meter voor vrouwen.

Trefwoorden: 
schaatsen KNSB NK Thialf
(Advertentie)
(Advertentie)