Coronanieuws vrijdag 30 oktober: Komende week piek op noordelijke IC's, in 2021 'misschien een stabiele situatie'

30 okt 2020 - 22:41
 • Het RIVM meldt vandaag 149 nieuwe besmettingen met het coronavirus, gisteren waren dat er 123;
 • Deskundigen verwachten de komende week een patiëntenpiek in de noordelijke ziekenhuizen;
 • Meer dan de helft van de patiënten op de IC's in Noord-Nederland komt uit andere regio's;
 • De GGD maakt zich zorgen over het grote aantal ouderen dat besmet raakt;
 • Woonzorgcentra in Sneek en Bolsward hebben afdelingen gesloten voor bezoekers, nadat bewoners met corona besmet raakten;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
22:33
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van donderdag 28 oktober. Nog één keer het belangrijkste nieuws op een rij:

 • Het RIVM meldt vandaag 149 nieuwe besmettingen met het coronavirus, gisteren waren dat er 123;
 • Deskundigen verwachten de komende week een patiëntenpiek in de noordelijke ziekenhuizen;
 • Meer dan de helft van de patiënten op de IC's in Noord-Nederland komt uit andere regio's;
 • Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 kunnen mensen van 70 jaar en ouder stemmen met een brief; sommige stemlokalen zijn drie dagen open;
 • De GGD maakt zich zorgen over het grote aantal ouderen dat besmet raakt;
 • Woonzorgcentra in Sneek en Bolsward hebben afdelingen gesloten voor bezoekers, nadat bewoners met corona besmet raakten;
 • Het woonzorgcentrum in Leeuwarden zit helemaal op slot, daar zijn twee bewoners aan het virus overleden;
 • In Heerenveen is een school voor speciaal onderwijs een week lang dicht, omdat er een leerkracht besmet is met het coronavirus;
 • De rechtbank van Noord-Nederland maakt zich klaar voor een golf aan faillissementen;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

Morgen is er weer een nieuw liveblog over het coronavirus. Op de radio is om acht uur het laatste nieuws te horen, in het programma No yn Fryslân. Daarin onder andere het verhaal van een cafébaas die zijn kroeg heeft verkocht, omdat hij een hotel-brouwerij wilde beginnen, op het Zaailand. Midden in coronatijd is dat niet eenvoudig: de bank trok de financiering terug. Toch zet hij door.

's Middags is de opening van de Fryske top 100 te beluisteren op de radio. Die is dit jaar anders dan anders, vanwege de coronacrisis. Burgemeester Buma van Leeuwarden opent de stembussen in een rechtstreekse uitzending vanuit het mediacafé van Omrop Fryslân, iets na één uur, in Sneon yn Fryslân. Dat is ook te zien op televisie.

20:54
'Rechtbank Noord-Nederland bereidt zich voor op golf aan faillissementen'

De coronacrisis zal een golf van faillissementen veroorzaken. Dat meldt RTV Drenthe. In Nederland worden tientallen extra rechters opgeleid om deze zaken op te vangen. Momenteel is het nog stil in de rechtbanken. Er worden nog nauwelijks faillissementen uitgesproken.

Waarschijnlijk is dit de stilte voor de storm, zo stelt rechtbank Noord-Nederland. Veel bedrijven worden nu nog overeind gehouden door de overheid. "Wij gaan uit van een hogere instroom aan faillissementen en overigens ook van schuldsaneringen", zegt woordvoerder Serge Zom, uit naam van de rechters.

20:48
Commissaris van de Koning Arno Brok op werkbezoek in een ziekenhuis
20:25
Komende week piek op noordelijke IC's: in 2021 'misschien een stabiele situatie'

Hoewel de afname van het aantal nieuwe coronabesmettingen in het Noorden door lijkt te zetten, wordt in de ziekenhuizen de piek pas volgende week verwacht. Dat meldt RTV Noord. "Het Noorden is de veiligste plek van ons land, met uitzondering van de regio rond Emmen", zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG. Maar de veiligheid is relatief. "Je moet je niet rijk rekenen."

Peter van der Voort uit Boksum is het hoofd van de IC van het UMCG. Hij ziet ook licht aan het einde van de tunnel. Toch is die tunnel nog lang. Voor de ziekenhuizen duurt het nog maanden voordat de tweede golf voorbij is, zegt hij. "Dat zitten we al dik in 2021. Dan krijgen we misschien een stabiele situatie."

Er liggen nu meer patiënten uit de eigen regio op de noordelijke IC's dan in de eerste golf. Dat zorgt voor rust, zegt Van der Voort. "De vorige keer kwam bijna niemand uit de eigen regio. Dat zorgt voor veel extra dynamiek en drukte vanwege transporten. Nu komt er niet meer een bus met zes patiënten tegelijk aanrijden."

Met de piek in zicht kan Van der Voort ook al voorzichtig vooruitkijken. Want zodra deze golf voorbij is, kan het ziekenhuispersoneel zich klaarmaken voor de volgende. Nieuwe golven worden waarschijnlijk steeds minder hoog, denken Niesters en Van der Voort. "De lijn zal de komende twee jaar niet op nul liggen", zegt het hoofd van de IC. "Dat betekent dat we ongeveer 5 tot 15 coronapatiënten aan de beademing hebben. Binnen die bandbreedte."

18:22
Rutte begrijpt zorgen; kabinet overweegt vuurwerkverbod

Het kabinet overweegt een vuurwerkverbod voor tijdens de komende jaarwisseling. Op die manier wil men de zorg ontzien, die wegens corona erg wordt belast. Eerder pleitten GroenLinks en de Partij voor de Dieren al voor zo'n verbod. Beroepsverenigingen van politiemensen en dokters staan hier ook achter. Gisteren meldde Hart van Nederland dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking zo'n tijdelijk verbod wel ziet zitten.

Premier Mark Rutte zegt dat hij de zorgen begrijpt. Later zal hij met meer informatie komen. Eerst wil hij 'stap voor stap' in beeld brengen welke aanvullende maatregelen er nodig zijn.

17:37
Bezoekersstop bij afdeling van woonzorgcentrum Sneek na coronabesmetting bewoner

Bij woonzorgcentrum De Ielânen in Sneek is een bewoner positief getest op het coronavirus. Dat meldt zorgorganisatie Patyna. De bewoner wordt in isolatie verzorgd, en bij de betrokken afdeling is een bezoekersstop instesteld.

Patyna meldt dat medewerkers van meerdere locaties positief zijn getest op het coronavirus. Al die medewerkers zitten in thuisisolatie.

16:58
Coronamaatregels bij verkiezingen in 2021

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 mogen ouderen boven de 70 jaar ook stemmen per brief. Daarnaast is er twee dagen voor de verkiezingsdag al een beperkt aantal stemlokalen open om het aantal mensen dat stemt beter te spreiden. Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is dat in coronatijd beter. Met deze maatregelen is er minder kans op verspreiding van het coronavirus.

16:42
Ruim de helft van de patiënten op intensive cares van buiten het Noorden

Meer dan de helft van de intensive care-bedden die er in Noord-Nederland zijn, wordt door patiënten bezet die uit andere regio's komen. Dat meldt de organisatie die deze cijfers registreert. In totaal zijn er in de noordelijke ziekenhuizen zo'n 200 patiënten overgenomen uit andere regio's.

De noordelijke ziekenhuizen helpen elkaar ook door patiënten over te nemen als dat nodig is. Er zijn tot nu toe meer bedden beschikbaar dan dat er patiënten zijn. Het aantal bedden wordt de komende tijd wel verder uitgebreid. De acute zorg gaat door, maar de reguliere zorg wordt verder teruggebracht.

16:42
Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vraagt om 600 miljoen vanwege coronazorg

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wil dat er het komende jaar 600 miljoen euro extra naar de ziekenhuizen gaat. De ziekenhuizen vragen dat in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de vereniging staan de begrotingen van ziekenhuizen onder druk. En de inkomsten lopen terug, omdat de reguliere zorg wordt uitgesteld. De 600 miljoen is nodig om de zorg te waarborgen, geeft de vereniging aan.

15:27
Twee bewoners woonzorgcentrum Leeuwarden gestorven aan coronavirus, anderen langer in quarantaine

De bewoners van woonzorgcentrum De Hofwijck in Leeuwarden moeten nog twee dagen in quarantaine blijven. Bij veertien bewoners en acht medewerkers is het coronavirus vastgesteld. Vorige week ging De Hofwijck daarom al op slot.

Twee bewoners zijn gestorven aan de gevolgen van de besmetting. Om verdere verspreiding te voorkomen is een langere quarantaineperiode nodig, zegt de zorgorganisatie waar het zorgcentrum onder valt. Na zondag wordt de quarantaine stap voor stap afgeschaald. Om te beginnen mogen bewoners vanaf maandagmiddag het eigen appartement weer uit.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)