'Samen op examen': ouders zwemmen mee bij afzwemmen kinderen

29 okt 2020 - 21:15

Afzwemmen voor je zwemdiploma is in deze tijd niet zo leuk, want papa en mama mogen niet op de tribune zitten... Maar bij de Blauwe Golf in Leeuwarden hebben ze daar een creatieve oplossing voor bedacht: heit en mem of pake en beppe mogen meezwemmen.

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Donderdagmiddag zwemmen er twee groepen af. De ene groep gaat voor diploma C en de andere voor het A-diploma. Tussen de groepen door is er een halfuur om om te kleden en van groep te wisselen. "We hebben het bedacht omdat er geen ouders en toeschouwers aanwezig mogen zijn bij het diplomazwemmen", vertelt Joke Dijkstra, coördinator bij de Blauwe Golf. "Dan moet je kinderen van vier of vijf jaar de eerste diploma-ervaring zonder vader of moeder, of pake en beppe beleven."

Binnen de mogelijkheden heeft Dijkstra bekeken hoe het wel gerealiseerd kan worden met de ouders erbij. "We hebben het aantal naar onderen gebracht met vijftien kinderen en dan vader of moeder mee dan kom je op dertig mensen en dat kan prima op anderhalve meter in het bad."

Joke Dijkstra - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Verslaggever Maaike van der Hoek praat met Joke Dijkstra van de Blauwe Golf

Niet alleen voor de kinderen is het spannend om af te zwemmen ook voor de ouders is maar afwachten of ze een beetje met hun kinderen mee kunnen komen. "Je ziet wel wat ouders een beetje smokkelen, maar het is heel leuk om te zien dat ouders erg onderschatten wat de kinderen allemaal moeten presteren. Een A, of een B of C-diploma is echt een geweldige prestatie. De meester ouders hebben ook alleen een A-diploma en dia hebben nu wel rode wangetjes en respect voor hun kleine kindjes gekregen hoor", vertelt Dijkstra.

Henriëtte gaat donderdagmiddag voor haar C-diploma. Ze heeft haar moeder Titia meegenomen en die heeft vier diploma's. Titia vindt het heel leuk dat ze mee mag zwemmen. "Het is nu toch wat een bijzondere tijd en dan is dit wel een hele leuke afsluiting. Ik heb vier kinderen en zij is de laatste dus het is voor ons nu ook helemaal klaar." Alle kinderen uit de groep hebben hun C-diploma verdiend. Die van Henriëtte komt op haar kamer te hangen. "Ik ben heel blij!".

Henriëtte zwemt af voor haar C-diploma en moeder Titia doet mee

(Advertentie)
(Advertentie)