liveblog | 29 oktober 2020

Coronanieuws donderdag 29 oktober: Doeksen past dienstregeling aan en KNVB stelt bekerloting uit

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Laatst bijgewerkt: 29 oktober 2020, 22:45 uur
22:27

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van donderdag 28 oktober. We zetten nog een keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:
Morgen is er weer een nieuw liveblog over het coronavirus in Fryslân. En in de vroege radio-uitzending van Fryslân Fannemoarn kijken we onder andere vooruit op het NK Afstanden in Thialf. Het is het eerste grote toernooi van het seizoen. Eigenlijk had daar een week geleden al een internationale shorttrackwedstrijd moeten zijn, maar op het allerlaatste moment bepaalde de organisatie dat dat niet door kon gaan. Met een woordvoerder van de KNSB en een verslaggever Omrop Fryslân praten we over de maatregels die de KNSB nu neemt om een herhaling van de situatie voor te komen.
En om twaalf uur horen we in het radioprogramma No yn Fryslân van de GGD hoe die kijkt naar de besmettingscijfers van de afgelopen week.
21:37

Nij Smellinghe zoekt extra verpleegkundigen voor corona-afdeling

Het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten is op zoek naar verpleegkundigen die tijdelijk kunnen helpen in verband met de coronadrukte. Dat blijkt uit een vacature op de website van het ziekenhuis. "Wil jij jouw steentje bijdragen? Wij zijn daar mee geholpen! Je komt werken op de COVID-19 afdeling als "buddy" en werkt samen met een ervaren corona-verpleegkundige."
"Omdat de COVID-19 zorg in ons ziekenhuis toeneemt willen we het vaste team graag uitbreiden met verpleegkundigen die zich juist nu graag willen inzetten", meldt het ziekenhuis. Er worden mensen gezocht die het geen probleem vinden om in beschermende kleding te werken. "Samen met 30 collega's vorm je een gedreven en enthousiast team. Er heerst een sfeer van saamhorigheid."
21:21

"Als mijn vader weg is, is het best fijn bij ons, maar nu is hij er altijd. Wat moet ik doen?"

Het leven van kwetsbare jongeren is er sinds de uitbraak van het coronavirus niet beter op geworden. Dat schrijft Linda Terpstra van de Leeuwarder hulpverleningsorganisatie Fier in haar column in het Friesch Dagblad. Haar boodschap: laten we naar elkaar omkijken. "Dat kan al met een heel simpele vraag: gaat het goed met je?"
Eerder werd al duidelijk dat het aantal slachtoffers van kindermishandeling en seksueel geweld dat online om hulp heeft gevraagd, erg omhoog is gegaan sinds de uitbraak van het coronavirus.
In haar column noemt Terpstra nu drie voorbeelden, van drie verschillende hulpvragen die op de chat van Fier binnenkwamen. Vanwege de veiligheid en de privacy van de jongeren zijn ze geanonimiseerd.
Volgens Terpstra is het niet te zeggen of er sinds corona ook meer sprake is van geweld. Het kan. Het kan ook zo zijn dat de reguliere hulp verder op afstand staat, of dat slachtoffers door de isolatie meer pikeren over de trauma's, zodat ze er ook eerder over willen praten.
Zelfs nu we in de tweede coronagolf zitten, is er veel dat we nog niet weten, zegt Terpstra. "In een tijd als deze moet je elkaar steunen, de ander een hart onder de riem steken, zorgen voor elkaar. Die boodschap wil ik opnieuw afgeven: kijk naar elkaar om, ook naar die jongen of dat meisje waarvan u in eerste instantie misschien niet verwacht dat hij of zij het zo moeilijk heeft."
20:30

Alternative Elfstedentocht 2021 gaat niet door

De organisaasje fan de alternative Alvestêdetocht heeft besloten de evenementen voor deze winter te schrappen. Dat meldt de organisatie in een verklaring op de eigen website. "Waar wij anderhalve maand geleden nog hoopvol groen licht hadden gekregen, moeten we nu constateren dat de pandemie aan een enorme opmars bezig is in Europa en de rest van de wereld".
"Gisteren heeft de Nederlandse overheid een negatief reisadvies afgegeven voor de provincie waar de Weissensee onder valt", meldt de organisatie. "Naast de richtlijnen van de overheid vinden wij het onverantwoord om een evenement te organiseren waar duizenden Nederlanders voor naar Oostenrijk reizen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de vele tientallen vrijwilligers."
De organisatie houdt ook rekening met de zorg in Nederland en Oostenrijk. "De zorg heeft het al zwaar genoeg en zit niet te wachten op blessures of verwondingen van deelnemers aan ons evenement.
Natuurlijk hadden wij het graag anders gezien, maar de gezondheid van deelnemers, vrijwilligers en de lokale gemeenschap staat voorop."
De organisatie wil bijdragen aan alle maatregelen die nodig zijn om de pandemie uiteindelijk het hoofd te bieden. "Daar past ons evenement in 2021 niet bij." De Elfstedentocht zou gehouden worden op 21 januari.
19:57

NHL Stenden en Campus Fryslân werken aan internationaal onderzoek naar effecten coronacrisis

De Stenden Hotel Management School van NHL Stenden en de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen zijn door de Harvard School of Public Health ingeschakeld om mee te werken aan een project dat de 'onzichbare aspecten' van de coronacrisis zichtbaar moet maken.
De onderzoekers willen observeren hoe mensen leven, werken, leren en spelen terwijl ze omgaan met de omstandigheden die door het virus worden gecreëerd. Studenten benaderen respondenten met verschillende achtergronden, en vragen hen het dagelijks leven vast te leggen.
"Dit is een unieke internationale samenwerking voor het noorden", zegt Dr. Elena Cavagnaro van NHL Stenden. "Bij de analyse van de gegevens hopen we inzichten en criteria te ontwikkelen voor het verbeteren van het welzijn van mensen en organisaties in alle fasen van een pandemie."
19:19

Friese seniorenverenging: "Kijk om naar mensen die de deur niet meer uit gaan"

De onafhankelijke seniorenvereniging in Fryslân roept op om te kijken naar mensen die de deur niet meer uit komen. Bijna de helft van de Nederlandse ouderen verwacht dit jaar de kerstdagen alleen of hooguit met de eigen partner te vieren, blijkt uit een enquête.
"Dit is al aan de gang sinds de corona in onze provincie heerst", zegt Frans Kloosterman van de vereniging. "Er komen veel minder mensen over de vloer. Ik zou zeggen: kijk wat meer om je heen, naar mensen die er niet meer uit komen. Ga er eens heen, nodig ze uit, of bel ze. Met een mondkapje en op anderhalve meter kan er heel wat."
Mensen die zijn bang voor een besmetting. In Fryslân is het een hele tijd goed gegaan. Maar er is nu bijna geen dorp meer waar het virus niet is. Er wordt steeds op gehamerd: 'blijf thuis'. Het gevolg is dat mensen er niet meer uit gaan."
Jan Frans Kloosterman in Weistra op wei