Femke Kok: Van schaatsdiploma C naar snelste vrouw ooit op Thialf

28 okt 2020 - 07:00

Bij het Nederlands kampioenschap afstanden zijn de ogen dit weekend gericht op Femke Kok. Vorig seizoen was de schaatsster uit Nij Beets nog junior, maar ze behaalde bij de senioren al een vierde plaats op de 500 meter op het EK én werd ze wereldkampioen op de teamsprint. Vrijdag begint ze aan haar eerste jaar als senior.

Het schaatsen zat er al op heel jonge leeftijd in:

FH REPO Femke Kok

Kok en haar ploeggenoten bij Reggeborgh hebben hectische weken achter de rug. Toen ze op trainingskamp in het Zuid-Duitse Inzell waren, bleek dat ploeggenoot Kjeld Nuis corona had. Haastig verlieten de schaatsers Duitsland, waarna ze tien dagen in quarantaine moesten. Voor Femke Kok betekende dat, dat ze op een vakantiepark in Langweer zat met twee ploeggenoten. "Dat is niet ideaal, zo vlak voor het NK. Het was niet anders en we hebben er het beste van gemaakt", vertelt Kok thuis in Nij Beets.

Schrik

Dat een ploeggenoot het coronavirus had, heeft wel impact gehad in de ploeg. Kok: "Dan schrik je er wel echt van. Natuurlijk maak ik me er wel zorgen over. Maar iedereen houdt zich aan de regels, zodat het hopelijk meevalt. Want het zou wel mooi zijn dat alle wedstrijden, zoals ze nu op de kalender staan, gewoon doorgaan. We mogen blij zijn dat we nog kunnen schaatsen."

Foto: Orange Pictures

Voor het trainingskamp had Kok laten zien dat er ook dit seizoen weer rekening met haar moet worden gehouden. Op een trainingswedstrijd in Thialf reed Kok de snelste tijd ooit van een Nederlandse schaatsster op de 500 meter. "Dat geeft een heel mooi gevoel. Het zegt dat je in de zomer stappen hebt gemaakt. In zo'n eerste wedstrijd is het altijd even afwachten hoe je ervoor staat. Helemaal nu ik in een nieuwe ploeg zit, met andere trainingen."

Ondanks de indrukwekkende prestatie rekent Kok zich nog niet rijk. "Je moet het laten zien in de grote toernooien. Het is mooi dat je zo hard schaatst in een trainingswedstrijd, maar het gaat straks om de belangrijke wedstrijden."

Reggeborgh

Komend seizoen zien we Kok niet meer in een pak van het Gewest Fryslân, maar in het groen van team Reggeborgh. Afgelopen zomer maakte ze de overstap naar die ploeg, waar oud-schaatser Gerard van Velde coach is. "De overstap is supergoed bevallen. Het is een heel leuk team met goede trainingen en ik heb het enorm naar m'n zin." De testen laten zien dat Kok goede resultaten behaalt: zowel qua krachttraining als met de fietstesten.

Door haar goede prestaties vorig jaar en bij de trainingswedstrijd drie weken geleden wordt er nu anders naar haar gekeken. "Je merkt wel dat heel veel mensen dingen van je verwachten." Als voorbeeld noemt Kok de media: er komen veel meer interviewverzoeken binnen dan een jaar geleden.

Femke Kok met haar voorbeeld en nu ploeggenootIreen Wüst - Foto: Orange Pictures

De schaatskalender:

  • 30, 31 oktober en 1 november: NK afstanden
  • 21 en 22 november: NK allround
  • 28 en 29 november: NK sprint
  • 26, 27 en 28 december: WK kwalificatietoernooi

Femke Kok schaatst normaal gesproken drie van de vier toernooien in de komende maanden. Het NK allround slaat ze waarschijnlijk over.

Podium as doel

Zaterdag begint voor Kok het schaatsseizoen écht met de 500 meter. Zondag schaatst ze dan de 1000 meter. Natuurlijk wil de Nij Beetse goede ritten schaatsen. Maar concreet? "Het zou mooi zijn als ik dan op het podium kom. Sowieso op de 500 meter en het zou heel mooi zijn als dat op de 1000 meter ook lukt."

Ze hoopt op de 500 meter in de buurt te komen van haar 37,55 van begin oktober. Op de 1000 meter hoopt ze op een persoonlijk record. Dat staat nu op 1.15,64, wat ze in januari op het NK sprint neerzette. "Als ik kijk hoe goed mijn rondje gaat op de 500, dan zou ik op de 1000 ook nog wel wat winst kunnen behalen."

Het wordt een gek toernooi, zonder publiek. Dat wordt ook voor Kok een aparte ervaring. "Het publiek geeft je extra energie. Dat er zoveel mensen voor je staan en klappen, dat geeft een boost. Dat hebben we nu niet, dat is jammer."

NK afstanden

Het NK afstanden is van vrijdag tot en met zondag live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Vrijdag begint het toernooi iets na 13.00 uur met de 500 meter voor mannen. Die dag worden ook nog de 1500 meter voor vrouwen en de 5000 meter voor mannen verreden.

Zaterdag begint dag twee opnieuw iets na 13.00 uur, dan met de 500 meter voor vrouwen. De mannen schaatsen zaterdag de 1500 meter en de vrouwen sluiten de dag af met de 3000 meter.

Zondag is de laatste dag, die om 12.30 uur begint. De afstanden zijn die dag de 10.000 en 1.000 meter voor mannen en de 5.000 en 1.000 meter voor vrouwen.

Trefwoorden: 
schaatsen Femke Kok Reggeborgh
(Advertentie)
(Advertentie)