Coronanieuws woensdag 28 oktober: 94 nieuwe besmettingen in Fryslân

28 okt 2020 - 22:58
22:57
Einde van dit liveblog

We sluiten het liveblog voor nu. Volg het nieuws weer in een nieuw livevlog morgen. Bedankt voor het volgen!

21:39
Minister De Jonge: "Commerciële teststraten moeten zich beter aan de regels gaan houden"

"Commerciële teststraten moeten zich beter aan de regels gaan houden", vindt minister Hugo de Jonge. Daarom gaat hij de regels verduidelijken. Zo moet er altijd getest worden onder medisch toezicht en moet de registratie op orde zijn.

20:06
De KNVB komt met plan voor een 'coronaproof voetballandschap.'

De KNVB komt volgende week met een plan voor een 'coronaproof voetballandschap.' Dat zegt Gorredijkster Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "Willen we de unieke Nederlandse sportinfrastructuur met het voetballandschap behouden, dan moet er snel een ander vooruitzicht geboden worden. Weer voetballen, zoals voetballen bedoeld is. Het kabinet weet dat sporten essentieel is voor de fysieke en mentale weerbaarheid. Geen overbodige luxe in deze tijd. En natuurlijk kun je wel gaan fitnessen of hardlopen, maar de meeste Nederlanders sporten liever in teamverband in de buitenlucht en snakken naar de gezelligheid op de club." Dat zei hij tegen het ANP.

Nu mag alleen de jeugd onder 18 trainen en onderling wedstrijden spelen binnen de eigen club.

19:14
Museum 't Fiskershúske blijft langer open

Museum 't Fiskershúske in Moddergat sluit normaal na 31 oktober, maar nu blijft het museum ook in november open. Publiek kan op maandag, woensdag en zaterdag komen. Bezoekers moeten vooraf reserveren en een mondkapje is verplicht.

19:13
'Walk thru' voor afstudeerders NHL Stenden

Een groot vieren lukt dit jaar niet, maar toch worden studenten van de Leeuwarder hogeschool NHL Stenden die klaar zijn met hun opleiding in het zonnetje gezet. Vanwege de coronamaatregelen natuurlijk anders dan anders.

19:07
Michelle de Jong positief getest

Schaatssters Michelle de Jong uit Rottum is positief getest op het coronavirus. De schaatsster van Team Reggeborgh kan daarom niet meedoen aan het NK dat vrijdag begint in Thialf. De Jong is twee keer getest op het virus. Beide keren was de uitslag positief. De Jong had wat verkoudheidsklachten en dus werd al eerder bekend dat ze in quarantaine is.

19:00
Nieuwe testlocatie van de GGD in Kollum geopend

Het vierde testcentrum van Fryslân is deze woensdag geopend aan de Johannes Bogermanstraat 25 in Kollum.

Testlokaasje yn Kollum

18:41
HELP: Noodkreet op sociale media van restaurant Lauwersland

'Red Restaurant Lauwersland' met een hand met daarop in grote rode letters 'HELP'. De noodkreet op sociale media komt van restaurants Lauwersland in Oudwoude. Het dreigt, net als veer andere horeca, kopje onder te gaan door het coronavirus. Edwin van der Werff: "De eerste coronaperiode konden we wel dragen, we hadden wat reserves. De belofte van de overheid lee mooi, maar als het erop aankomt, is het net even wat anders. In september waren we net weer een beetje op een niveau dat we konden dragen. Toen kwam de grote knal.

Ze hebben tal van plannen, zoals afhalen. "We hebben 300 kilo stoofperen geschild en verpot om te verkopen." De nieuwe vestiging in Dokkum gebruiken ze als afhaallocatie. Met de oproep vragen ze steun van de vaste klanten. Op de eerste dag is bijna duizend euro binnengehaald. "Dat is geweldig, dat medeleven."

Edwin van der Werff

18:23
Arts-microbioloog: "Bloedtesten om coronabesmetting aan te tonen zijn niet betrouwbaar"

Anne-Marie van Elsacker, arts-microbioloog bij laboratorium Izore, zegt dat bloedtesten om het coronavirus vast te stellen niet betrouwbaar zijn. Ook vindt ze dat commerciële teststraten streng gecontroleerd moeten worden. Dat zei ze in het radioprogramma Weistra op Wei, waar ze vragen van luisteraars beantwoordde.

Arts-Mikrobiolooch:

17:55
Provinciale Staten stemmen voortaan digitaal

Provinciale Staten stemmen voortaan digitaal, zodat alle Statenleden binnen de mogelijkheden van de wet mee kunnen stemmen. Het Presidium, dat is het overleg van alle fractievoorzitters in de Staten, heeft dat woensdag afgesproken met commissaris van de Koning Arno Brok en griffier Arnold Rosier.

Steaten stimme tenei digitaal

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)