Stormloop op fysiotherapie door thuiswerken, CNV heeft zorgen

Mensen die thuis moeten werken door de coronacrisis krijgen steeds vaker last van hun nek, hoofd, schouders en rug. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV. Bijna de helft van de thuiswerkers zegt gezondheidsklachten te hebben. De fysiotherapeuten hebben het er druk mee, merkt Jochum van Brummelen. Hij is eigenaar van Fysiotherapie Leeuwarden aan de Nijlânsdyk.
Thúswurkje
Volgens het CNV gaat één op de tien thuiswerkers naar de therapeut. "Er werken hier elf fysiotherapeuten en we hebben onze handen vol aan mensen die klachten krijgen door het thuiswerken. Mensen zitten aan een keukentafel of in een zolderkamertje te werken, op een verkeerde stoel die niet op de juiste hoogte is afgesteld. Dan krijg je gegarandeerd problemen. Is het niet vandaag, dan wel morgen", zegt Van Brummelen.
Verslaggever Auke Zeldenrust in gesprek met fysiotherapeut Jochum van Brummelen
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het CNV heeft onderzoek gedaan onder 2.600 leden. Daaruit bleek dat 44 procent van de thuiswerkers niet beschikt over een Arbo-verantwoorde werkplek en 35 procent weet niet of ze wel een goede houding aannemen bij het werk. "We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek. Het betekent dat honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten. Onacceptabel", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Fitpakket

De vakbond wil dat werkgevers hun personeel thuis een fitpakket aanbieden, met een online coach die de mensen fysiek en mentaal door de crisis helpt. Want er zijn niet alleen lichamelijke klachten. "Daarnaast is er ook een hogere mentale belasting: 36 procent van de thuiswerkers voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast. Een op de drie ervaart meer concentratieproblemen, 28 procent is vaker uitgeput. Acht procent zit tegen een burn-out aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatieproblemen met de partner'', zegt het CNV.
Presentator Harm Weistra in gesprek met Piet Fortuin fan CNV en verslaggever Auke Zeldenrust praatte met een thuiswerkster