Vergaderingen B en W in twaalf van de achttien Friese gemeenten digitaal

27 okt 2020 - 15:56

Het college van burgemeester en wethouders komt in de Friese gemeenten iedere week op dinsdag bij elkaar. Maar hoe doe je dat in deze tijd van anderhalve meter? In zes van de achttien Friese gemeenten vinden vergaderingen van burgemeesters fysiek plaats. Dat geven gemeenten aan in een rondvraag van Omrop Fryslân.

In tredde fan de boargemasters en wethâlders kieze foar fisike gearkomsten

Het gaat om de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Leeuwarden, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Súdwest-Fryslân. De zes gemeenten geven daarbij aan dat ze kiezen voor fysiek overleg, omdat het een vergadering is die noodzakelijk is voor de voortgang van het dagelijkse werk.

Súdwest-Fryslân geeft daarbij aan dat fysiek contact en elkaar in de ogen kijken normaal fijner is dan online, vooral ook omdat bijna alle andere overleggen van de collegeleden wel online zijn.

Burgemeester Johannes Kramer van gemeente Noardeast-Fryslân vindt dat de kwaliteit van de besluitvorming beter wordt wanneer er fysiek vergaderd wordt. Op de vraag of zijn college geen voorbeeldfunctie heeft, zegt hij: "Die discussie hebben we hier ook gehad. Natuurlijk hebben we een voorbeeldfunctie, maar mensen moeten ook op ons kunnen rekenen als er lastige beslissingen genomen moeten worden. En dat gaat het best als je elkaar in de ogen kijkt."

Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân over de keuze voor fysieke bijeenkomsten

Wel geeft Kramer aan dat hij en zijn wethouders met een mondkapje op naar het gemeentehuis komen en altijd anderhalve meter afstand houden. "We moeten er goed om denken. Maar ondertussen zit het wel bij iedereen in het systeem. En we houden het in de gaten. Wanneer iemand een snotneus of andere klachten heeft, zeggen de andere ook: 'blijf maar thuis, kruip maar achter het scherm'".

Vergaderruimte

De zes gemeenten geven aan dat ze tijdens de vergadering wel altijd anderhalve meter uit elkaar zitten en hebben daar ook maatregelen voor genomen. Zoals de gemeente Dantumadiel: "Het college maakt gebruik van een ruimte waarbij twee vergaderzalen worden samengevoegd tot één vergaderruimte."

Foto: Omrop Fryslân, Mats Gies

Het college van Achtkarspelen heeft een tijdje alleen online vergaderd, maar op dit moment hebben ze een andere constructie. Vijf mensen zijn fysiek in Buitenpost en twee mensen sluiten online aan. De gemeente schrijft in een reactie: "Het college vindt dat ingrijpende onderwerpen die spelen (denk daarbij aan financiële uitdagingen, coronavirus) het nodig maken dat ze fysiek samenkomen. Dit is ook mogelijk gemaakt door de noodverordening."

In die noodverordening staat een uitzondering voor het verbod op bijeenkomsten. De uitzondering geldt voor wettelijk verplichte bijeenkomsten zoals gemeenteraadsvergaderingen.

Het goede voorbeeld

Toch kiezen er wel twaalf gemeenten voor om het overleg tussen burgemeester en wethouders online te houden. Ze geven aan het goede voorbeeld te willen geven.

Een van die gemeenten is Ooststellingwerf. Burgemeester Harry Oosterman zit zelf wel op het gemeentehuis, maar kruipt daar achter zijn laptop. De wethouders zitten thuis. "Er moeten altijd wel wat stukken getekend worden, dus ik ben hier zelf wel. Maar de rest zit thuis. We zijn met vijf man, in zo'n klein gezelschap kan het dan prima."

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf over de keuze voor online

Oosterman geeft wel aan dat online vergaderen ook nadelen heeft. "Elkaar in de ogen kunnen zien, even het gevoel krijgen wat er speelt, dat mis ik verschrikkelijk. Het beroep van burgemeester is zo leuk, omdat je contact met mensen hebt, en dat gaat nu niet. Dat vind ik wel een ramp."

Ook de gemeente Harlingen heeft afgelopen week voor de eerste keer online vergaderen geprobeerd. Dat ging eigenlijk net zo als de gewone vergaderingen. "Aanleiding om vanaf nu digitaal te vergaderen waren de recent aangescherpte kabinetsmaatregelen. Daarmee vond het college de tijd rijp om digitaal via Teams te vergaderen en daarmee het goede voorbeeld te geven."

(Advertentie)
(Advertentie)