Coronanieuws van 27 oktober: 'Maatregelen zullen tot december duren' | Uitbraak in zorgcentrum

27 okt 2020 - 23:01
 • Rutte: te vroeg voor conclusie, dinsdag nieuwe persconferentie
 • De Jong: maatregelen duren tot december
 • Er zijn dinsdag 91 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Fryslân, maandag waren dat nog 208;
 • In het zorgcentrum Talma Hiem in Balk zijn zestien bewoners besmet geraakt, twee van hen zijn aan het virus overleden;
 • Het kabinet trekt in totaal een half miljard extra uit voor steun aan bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
23:00
Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van dinsdag 27 oktober. We zetten nog een keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:

 • Rutte: te vroeg voor conclusie, dinsdag nieuwe persconferentie
 • De Jong: maatregelen duren tot december
 • Er zijn dinsdag 91 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Fryslân, maandag waren dat nog 208;
 • In het zorgcentrum Talma Hiem in Balk zijn zestien bewoners besmet geraakt, twee van hen zijn aan het virus overleden;
 • Het kabinet trekt in totaal een half miljard extra uit voor steun aan bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis;

Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

21:18
Horeca moedeloos: schulden stapelen zich op

De horeca wordt moedeloos van de boodschap van minister De Jonge dat de huidige coronamaatregelen in ieder geval nog tot december van kracht blijven. "Voor veel ondernemers is dat een zware dobber. Het eigen vermogen is vaak voor een groot deel op en de schulden stapelen zich op", zegt Robér Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.

19:13
De Jong: maatregelen duren tot december

De huidige maatregelen tegen het coronavirus zullen waarschijnlijk nog tot december van kracht blijven. Dat zei minister De Jonge op het persmoment.

19:06
Rutte: te vroeg voor conclusie, dinsdag nieuwe persconferentie

Het is volgens premier Rutte nog te vroeg voor nieuwe maatregelen. "Het is net te vroeg om nu al conclusies te trekken over het effect van de gedeeltelijke lockdown. Het is nu dus nog te vroeg om op de rem te trappen", zei Rutte op het persmoment.

Het kabinet geeft volgende week dinsdag opnieuw een persconferentie.

17:30
Nog nooit zoveel corona in het riool

De tweede golf van het coronavirus is ook in de riolen goed terug te zien. Nog nooit werden zo veel virusdeeltjes in het riool gemeten als afgelopen week, blijkt uit de gegevens die het RIVM bijhoudt op het coronadashboard.

Vorige week, tussen maandag 19 en zondag 15 oktober, zaten er gemiddeld 1825,28 deeltjes van het coronavirus in een milliliter rioolwater. Een week eerder waren dat er iets meer dan 1300 en de week daarvoor 850. Eind maart en begin april, op het hoogtepunt van de eerste golf, vond het RIVM 1430,85 virusdeeltjes per milliliter.

De grootste concentraties coronadeeltjes zijn in de regio's Gooi en Vechtstreek, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Zaanstreek-Waterland, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Hollands Midden gemeten. Dit zijn ook gebieden waar veel coronagevallen worden vastgesteld.

16:58
Gratis mondkapjes in Smallingerland

Vanaf woensdag kunnen mensen in de gemeente Smallingerland met een heel laag inkomen maximaal twee gratis mondkapjes ophalen bij Bredeschool de Wiken en de Drait, Trefpunt @Holdert en de bibliotheek in Drachten.

16:33
Meer dan 40.000 zorgmedewerkers met corona

Sinds het begin van de uitbraak in Nederland is het coronavirus vastgesteld bij 40.896 mensen die in de zorg werken, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week stond de teller op 34.376. Dat betekent dat het aantal besmettingen onder zorgmedewerkers met 6520 is gestegen. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt.

Een week eerder steeg het aantal positief geteste zorgmedewerkers met 5087, van 29.289 naar 34.376.

In de afgelopen acht maanden werden 602 zorgmedewerkers in een ziekenhuis opgenomen, een toename van 14 ten opzichte van vorige week. Het aantal overleden zorgmedewerkers bleef staan op 14. De jongste van hen was 35 jaar oud, de oudste 69.

16:00
Kabinet maakt afspraken met winkels over handhaving

Het kabinet heeft met winkeliers afspraken gemaakt over de manier waarop de coronaregels worden gehandhaafd in winkels. De winkeliers zijn hier in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor, tenzij het uit de hand loopt. Handhavers of de politie komen er alleen dan aan te pas.

"Het is de bedoeling natuurlijk dat de sector zelf de handhaving verzorgt, zelf de rotte appels aanspreekt", zegt minister Eric Wiebes. "Maar als dat verschillende keren niet tot een succes heeft geleid, dan moet er een publieke arm bijkomen. Dan kan je iemand bekeuren, sluiten, noem maar op."

Van winkeliers wordt gevraagd ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen in de winkel zijn, dat de hygiëneregels worden nageleefd en er duidelijke looppaden zijn aangegeven, bijvoorbeeld met tape. Dit moet voorkomen dat er te veel mensen in één schap bij elkaar staan.

15:35
Landelijk 10.315 besmettingen

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 10.315 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 31 minder dan maandag.

In een week tijd zijn er 67.543 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 55.552. Dat is een stijging van 22 procent. Afgelopen week was de stijging 27 procent.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)