Hallum bouwt bijzondere tuinmuur van 50 meter: 'Historische karakter dorp versterken'

26 okt 2020 - 10:44

In China hebben ze de Chinese Muur, in Jeruzalem de Klaagmuur en in Hallum komt een unieke tuinmuur. Op de terp in Hallum wordt deze weken hard gewerkt aan een tuinmuur van zo'n 50 meter lang. De muur is onderdeel van het herinrichtingsplan van de Terp en moet het historische karakter van het dorp versterken.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Op de plaats waar de muur komt, stonden eerder veertien seniorenwoningen. Die zijn in 2018 gesloopt en daarvoor komen nu tien woningen terug. Het doel van het herinrichtingsproject is om de oude terpen weer beter in zicht te brengen. "Dat mensen ook echt kunnen zien dat Hallum op een terp ligt", zegt Dirk Vis van de werkgroep. "Nu de huizen gesloopt zijn, kun je eigenlijk zien hoe prachtig mooi beeld je op de terp hebt en de kerk komt prachtig mooi uit", zegt Vis.

"Als je Hallum inrijdt zie je het niet zo goed, maar als je van boven kijkt dan zie je wat voor mooie radiaalstructuur Hallum heeft. De kerk in het midden, met een kerkpad eromheen, vanaf het kerkpad naar de rondweg heb je ook nog allemaal paden lopen. Dat zie je nu niet. Het is nu juist de bedoeling om dat aan de noordkant van de terp mooi in beeld te brengen. Dat begin je nu te zien", zegt Vis.

De nieuwbouwhuizen komen net wat anders te staan, waardoor het zicht op de terp behouden blijft.

Verslaggever Johanna Brinkman keek bij de herinrichting

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De unieke muur die gebouwd wordt, is een afscheiding tussen de oude woningen en de nieuwbouwwoningen. De muur wordt gebouwd met ambachtelijke stenen. Daaromheen komen fruitbomen, net als vroeger. "Er is een bepaalde soort uit Hallum, een perenboom de Hallemine Bonne, die hebben ze weer teruggevonden. Die zijn ze nu weer opnieuw aan het kweken", legt Sieta van der Woude van het Dorpsbelang uit.

Het dorpsbelang hoopt dat Hallum door de herinrichting aantrekkelijker wordt voor toeristen, nu het zicht op de terp en de kerk mooier zijn geworden en er meer groen is. Het duurt echter nog wel even voordat het volledige plan klaar is. De oplevering staat gepland voor 2022.

Verslaggever Johanna Brinkman keek bij de bouw van de muur

Trefwoorden: 
Hallum tuinmuur
(Advertentie)
(Advertentie)