Huizenmarkt Terschelling zit op slot: "Ze kapen huizen voor je neus weg"

26 okt 2020 - 06:29

De huizenmarkt van Terschelling zit nog steeds op slot. De gemeente probeert met verschillende maatregelen het probleem op te lossen, maar dat is nog niet genoeg. Vooral het kopen van een huis op Terschelling is voor jongeren bijna onmogelijk.

Foto: Omrop Fryslân

Noie Winkel en zijn vriendin Anne Roos lopen al twee jaar tegen het huizenkrapte probleem aan. Noie is 29 jaar en werkt bij Strandpaviljoen De Branding, bij Midsland aan Zee. In de toekomst neemt hij de strandtent over van zijn schoonouders, daarom is het belangrijk om een huis te vinden op het eiland. "Wat het lastig maakt is dat de laagste prijs voor een huis rond de drie ton ligt", vertelt Noie. "En voor die prijs kan je er ook nog niet gelijk in. De verhoudingen zijn heel scheef."

De prijs voor dat huis liep zo uit te klauwen, dat bedrag was voor ons onmogelijk.

Noie Winkel, eilandbewoner

Het stel woont nu in een chalet en in de winter kunnen ze in het huis van de ouders van Anne Roos. Maar om het half jaar verhuizen is zeker niet ideaal. In die twee jaar dat ze zoeken naar een huis, is er maar een huis voorbij gekomen waar het stel een bod op deed. "Maar de prijs voor dat huis liep zo uit te klauwen, dat bedrag was voor ons niet mogelijk. Ze kapen het voor je neus weg."

Prijzen zoals in Amsterdam

Makelaar Arie van Keulen herkent dit probleem. "De prijzen die hier gelden, die betaal je ook in Amsterdam. Maar dit is een probleem wat veertig of vijftig jaar geleden ook al speelde. Vroeger werd het opgelost door bij je ouders te blijven wonen, maar dat gebeurt niet meer."

De gemeente heeft op dit moment wel de regeling dat mensen van het vaste wal geen huizen mogen kopen onder de 450.000 euro. En dat bedrag wordt mogelijk verhoogd naar 600.000 euro. Zo is er meer kans voor de eilandbewoners. Maar volgens de makelaar is dit geen oplossing voor het probleem. Op dit moment staan er 16 woonhuizen te koop op Terschelling. Daarvan zijn er drie onder de grens van 450.000 en de goedkoopste is 289.000 euro.

Foto: Omrop Fryslân

Ook het huren van een huis is lastig op Terschelling. De jongeren die Omrop Fryslân sprak, geven aan dat iemand minimaal acht jaar moet staan ingeschreven om kans te maken op een sociale huurwoning. Daarom hadden Arjen Timmers en zijn vrouw Arina ook geen kans op zo'n woning. In april is hun zoontje Guus geboren en ze stonden beide niet lang genoeg ingeschreven.

"In alle nood moesten we toen een woning zoeken, dat is wel gelukt via een particulier", vertelt Arjen. Het is gelukt. Ze wonen nu met z'n drieën in een voorhuis van een boerderij in Hoorn. Het is klein en tijdelijk, maar het is te doen.

Gedwongen naar vaste wal

Ieder jaar wordt opnieuw bekeken of ze in het huis kunnen blijven wonen. Ze hebben daarom nooit zekerheid en het liefst willen ze daarom wat kopen. Arjen werkt net als Noie bij De Branding en is daarom verbonden aan het eiland.

De kans wordt steeds groter dat we naar de vaste wal moeten.

Arjen Timmers, eilandbewoner

Arjen woont al elf jaar op Terschelling, maar verhuizen naar vaste wal wordt steeds meer realiteit. "Mijn vriendin en ik willen samen kopen, maar dat is voor ons geen optie. Die bedragen kunnen we nooit betalen. De kans wordt steeds groter dat we naar de vaste wal moeten."

Arjen is lang niet de enige in deze situatie. In de laatste jaren zijn er veel jongeren gedwongen om naar de vaste wal te gaan. Dit zie je ook terug in de horeca, zegt Noie. "In 2013 kwam grootste gedeelte van hun personeel van het eiland, maar nu niet meer." Nu komt het personeel vooral van de vaste wal.

Foto: Omrop Fryslân

Een oplossing voor het huizenprobleem is meer nieuwbouw. Dat is sinds dit jaar ook eenvoudiger voor particulieren. Ze kunnen dan een tweede huis op het erf zetten. Melkveehouder Rinke Mier had daar grote plannen voor. Hij wilde op een stuk land 5 woningen neerzetten, maar hij kon er niet uit komen met de gemeente.

Ontmoedigingsbeleid gemeente

"Wat de gemeente wil dat kun je bijna niet voor elkaar krijgen", zegt de melkveehouder. Een van de voorwaarden van de gemeente is dat de nieuwbouwwoningen niet duurder mogen worden dan 275.000 euro en de woningoppervlakte van het huis niet groter mag zijn dan 100 vierkante meter. Mier: "Zo'n huis is bedoeld om daar langere tijd te blijven, maar als het zo klein is dan kan dat niet. En als je voor deze prijs een huis moet bouwen zet je gelijk alle bouwbedrijven op het eiland buitenspel. Want hiervoor kunnen zij het niet bouwen. Dan moet er een bouwbedrijf van de vaste wal komen."

Mier heeft daarom het plan voor vijf huizen voorlopig laten varen en is nu bezig om een groter huis te bouwen op het eigen erf. Daar komt hij zelf in te wonen. Dan kan zijn zoon, die bij hem op het bedrijf werkt, in zijn huis wonen. Zo hebben zijn drie kinderen in ieder geval een plekje op het eiland.

Luister naar de reportage van Gerrit de Boer

Later vandaag het verhaal van Christa Oosterbaan, fractievoorzitter PvdA op Terschelling over de woningkrapte. Volgens haar probeert de gemeente veel te doen om dit op te lossen, maar zorgt de provincie voor een beperking op de bouw van meer huizen.

Huzenmerk op Skylge stiet noch hieltyd op slot

(Advertentie)
(Advertentie)