liveblog | 25 oktober 2020

Coronanieuws van 25 oktober: 103 besmettingen in Fryslân; dinsdag meer duidelijkheid over aanpak coronacrisis

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2020, 06:30 uur
22:00

Eind van dit liveblog

Tot zover het liveblog van zondag 25 oktober. Nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:
Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
19:39

Dinsdag meer duidelijkheid over aanpak coronacrisis

Het kabinet geeft dinsdag meer duidelijkheid over wat de volgende stappen worden in de aanpak van de coronacrisis. Dat is volgens de NOS duidelijk geworden na het Catshuisoverleg vandaag tussen een deel van het kabinet en zijn adviseurs, waaronder het RIVM.
Beleidsmakers en experts overlegden ruim twee uur over de mogelijke scenario's. Rutte en De Jonge spreken dinsdag de pers toe, maar het wordt waarschijnlijk geen persconferentie met nieuwe coronamaatregelen. De verwachting van het kabinet en het RIVM is namelijk dat het effect van de huidige maatregelen op dinsdag nog niet duidelijk is.
Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames ook deze week blijft stijgen, gaat het kabinet nieuwe maatregelen nemen. Daarbij liggen volgens Rutte alle mogelijke scenario's op tafel.
15:25

32 meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het afgelopen etmaal is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen met 32 toegenomen. Daarmee is het totaal aantal besmettingen dat nu in een ziekenhuis behandeld wordt opgelopen tot 2.147, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares liggen nu 490 patiënten, elf minder dan de dag ervoor. Dat is inclusief twee patiënten die in Duitsland liggen. Daarnaast liggen er 419 andere patiënten op de ic's, twaalf minder dan zaterdag.
Buiten de intensive cares, op de verpleegafdelingen, liggen nu 1.657 coronapatiënten, 43 meer dan zaterdag.
14:57

Rutte overlegt op Catshuis

Op het Catshuis overlegt een deel van het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte weer informeel met deskundigen, waaronder Jaap van Dissel van het RIVM, over de aanpak van de coronacrisis. Het is dinsdag twee weken geleden dat het kabinet strengere maatregelen aankondigde.
Sinds die tijd is het aantal besmettingen in groot tempo opgelopen. Er werden al meer dan 10.000 positieve testen op een dag gemeld. Als dat besmettingscijfer niet naar beneden gaat, zullen aanvullende stappen nodig zijn. Daarvoor liggen alle scenario's op tafel, zo zegt Rutte.
Maar mogelijke effecten van de nieuwe maatregelen zijn volgens het kabinet pas in de loop van komende week te zien. De premier zei vrijdag nog dat de eerste hele dag dat de nieuwe maatregelen van kracht waren, twee dagen na de aankondiging was.
Het kabinet maakt deze week de balans op van de resultaten van de nieuwe maatregelen. Het is nog niet zeker of er dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge komt. Mogelijk is die een paar dagen later.
14:44

Landelijk 10.211 nieuwe besmettingen, cijfer wel vertekend

Het RIVM heeft landelijk 10.211 positieve coronatesten geregistreerd. Het dagcijfer geeft waarschijnlijk wel een vertekend beeld, omdat zaterdag een deel van de cijfers ontbrak. Die data zijn nu toegevoegd aan de rapportage van zondag, legde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) eerder uit.
Het is niet bekend hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij de dagcijfers van zaterdag horen. Door ict-problemen bij de GGD'en waren de cijfers zaterdag incompleet. Het RIVM meldde toen 8.669 positieve coronauitslagen, een getal dat een dag later bijgesteld werd tot 8.664. In werkelijkheid waren het er dus meer.
14:25

RIVM: 103 nieuwe besmettingen in Fryslân

Er zijn de afgelopen 24 uur in Fryslân 103 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 53 minder dan zaterdag, toen waren het er 156. In Leeuwarden ging het om 21 besmettingen, in Súdwest-Fryslân 14 en in De Fryske Marren 10.
In Fryslân zijn het afgelopen etmaal 0 nieuwe sterfgevallen gemeld, wel was er één ziekenhuisopname.