Tentoonstelling geopend aan het Zaailand: "Dat is extra spannend in coronatijd"

24 okt 2020 - 20:49

Een tentoonstelling openen midden in de coronatijd: het is een grote gok. Toch gebeurt dat zaterdag op het Zaailand in Leeuwarden. Achter de ramen bij de fietsenstalling staan meerdere beelden die het winkelend publiek kan zien. Kunstenaar Natasja Alers opende voor een publiek van acht mensen haar tentoonstelling 'Seducing the Eye', die tot en met 24 januari 2021 loopt. "Het is enorm spannend in coronatijd, want ik hoop dat mensen toch een beetje kunnen genieten."

Seducing the Eye iepene

"Welkom bij de opening van de tentoonstelling", roept een man in een kilt over het Zaailand. De man heeft een doedelzak om zijn nek en speelt een stukje als introductie bij de opening. "Echt een betekenis heeft de zak niet", lacht de man. "Het is puur voor de sfeer."

Tentoonstelling

Achter het raam op het Zaailand staan zeven beelden van keramiek. Een van die beelden is een torso van een man. "Ik werk veel met menselijke delen, dus ik maak een klei afdruk van lichaamsdelen en vorm dan met al die delen weer en nieuw beeld. Zo werd dat een torso."

Alers is een kunstenaar uit Den Haag. In samenwerking met Galerie de Vis uit Harlingen is er nu een tentoonstelling in Leeuwarden opgezet. "Via hen kwam ik in contact met de Friezen en zodoende heb ik besloten om hier mijn werk te laten zien. Ik wil met mijn werk een bepaald gevoel oproepen. Ik wil iemand raken en of dat nu positief of negatief is, dat is om het even. Ik hoop gewoon dat de mensen in Leeuwarden genieten van mijn werk en even stilstaan uit hun dagelijkse roes."

Kunstenaar in coronatijd

De tentoonstelling is openbaar en dus voor iedereen te bekijken. Geld verdient Alers er niet mee. Toch gebeurt het deze coronatijd niet veel in de kunstwereld. Die ligt stil omdat evenementen verboden zijn. Toch verveelt Alers zich niet. "Het is voor mij eigenlijk het tegenovergestelde", zegt de kunstenaar. "Ik zit alleen maar in de mijn atelier en voor de rest is er niks. Dus ik focus mij nu echt helemaal op het werk." Alers draait zich naar het raam terwijl ze de laatste woorden uitspreekt. "Dat werk zie je hier, achter dit ruit."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de opening

(Advertentie)
(Advertentie)