Johnny Jansen: "Verlies tegen Ajax lag niet aan het systeem"

23 okt 2020 - 19:58

Na het ruime verlies in de Johan Cruijff Arena (5-1), heeft SC Heerenveen iets goed te maken. Met een zo fit mogelijke selectie werkt Johnny Jansen toe naar de confrontatie met FC Emmen. Maar sinds de promotie van Emmen, in 2018, is Heerenveen er nooit in geslaagd om van de Drentse ploeg te winnen.

Foto: www.orange-pictures.nl

Er is deze week bij Heerenveen lang gesproken over de gekozen tactiek tegen Ajax. In de Johan Cruijf Arena had Jansen met Ibrahim Dresevic een vijfde verdediger op het veld gezet. Het plan mislukte aan alle kanten, vooral omdat Heerenveen de Ajax-spelers veel te veel ruimte gaf.

Volgens Jansen ligt het 5-1 verlies dan ook niet aan de gekozen tactiek, maar veel meer aan de uitvoering. "Uit de beelden kwam nadrukkelijk naar voren dat het gaat om intensiteit, agressiviteit in de duels, het doordekken en het vooruit verdedigen. Daarin zijn we grotendeels tekort geschoten", zegt Jansen.

Kijk hieronder naar de analyse van Johnny Jansen in aanloop naar het duel tegen Emmen.

Training HEEEMM Johnny Jansen

Tegen FC Emmen zal Jansen teruggrijpen op het vertrouwde 4-3-3-systeem. Ibrahim Dresevic verdwijnt uit de basis. Zijn vervanger is vleugelaanvaller Benjamin Nygren. De Zweed maakte tegen Ajax zijn eerste speelminuten en maakt tegen Emmen zijn basisdebuut als rechtsbuiten.

"Benjamin maakt een hele goede indruk, maar bovenal kan hij heel erg goed voetballen", zegt Jansen. "Hij speelt het liefst vanaf rechts en Mitchell (Van Bergen) kan op beide kanten uit de voeten."

Emmen heeft een goed idee van voetballen met een herkenbare speelstijl

Johnny Jansen

"We gaan ons oude spel spelen, en we gaan winnen", zegt Mitchell van Bergen. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we Emmen gaan verslaan. Al is het wel een moeilijke tegenstander."

"En als we er voetballend niet onderuit komen, hebben we altijd een 'escape' naar Henk (Veerman) , we hebben de goede pass fan Joey (Veerman) en een paar jongens die goed tussen de linies kunnen voetballen."

Mitchell van Bergen HEEEMM

Emmen heeft dit seizoen nog geen enkele wedstrijd gewonnen. De ploeg verloor de eerste twee wedstrijden, van VVV-Venlo (3-5) en PSV (2-1). Daarna werd er drie keer gelijkgespeeld, tegen Willem II, FC Twente en Fortuna Sittard. Tegen Heerenveen mist trainer Dick Lukkien een paar basisspelers. Zo zijn onder andere de beide aanvallende middenvelders Anco Jansen en Marko Kolar niet van de partij.

"Emmen heeft gewoon een goede ploeg", zegt Johnny Jansen. "Ze hebben een heel herkenbare stijl van voetballen met veel beweging en dynamiek. En waar het bij ons tegen Ajax aan ontbrak, daar zullen we nu uit een ander vaatje moeten tappen. Dan nog is Emmen een lastige tegenstander."

De wedstrijd SC Heerenveen - FC Emmen is zaterdagavond vanaf 21:00 uur live te volgen bij Omrop Fryslân Radio Het commentaar is in handen van Roelof de Vries.

Verwachte opstelling SC Heerrenveen: Mulder, Floranus, Van Hecke, Bosniewicz, Woudenberg, Kongolo, J. Veerman, Batista Meier, Nygren, H. Veerman en Van Bergen.

Trefwoorden: 
SC Heerenveen FC Emmen
(Advertentie)
(Advertentie)