Ruim drie jaar cel geëist tegen Westereender om oplichting en bedreiging

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 40 maanden cel geëist tegen een 21-jarige oplichter uit De Westereen. De officier van justitie had het liefst gehad dat de man naar psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum zou worden gestuurd, maar daar ging de rechter in eerste instantie niet in mee.
Telefoan © Shutterstock.com
De Westereender heeft in 2018 en 2019 mensen opgelicht via zogenaamde aanmaningen van gerechtsdeurwachters en via Marktplaatsoplichting. Daar bleef het niet bij: de man heeft ook maandenlang de telefooncentrale van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) platgebeld.

Doorverbinden

De man wordt verdacht van oplichting en het telefonisch bedreigen van burgers, bedrijven en instanties. Hij deed duizenden valse meldingen aan onder andere de politie, de brandweer, ziekenhuizen en een verloskundepraktijk. Hij verbond die instanties, zonder dat zij dat wilden, met elkaar door via zogenaamde conference calls. Hij heeft ook geprobeerd een ziekenhuis af te zetten voor een kwart miljoen euro.
's Nachts viel hij mensen lastig, zoals een oudere man uit Hogeveen die herstellende was van een hartoperatie. De man uit De Westereen verbleef voornamelijk in het buitenland, in hotels. Hij hield er een dure levensstijl op na.
De man zei zelf dat hij al sinds zijn middelbare schooltijd mensen oplicht. In 2016 werd hij veroordeeld voor oplichting. Toen had hij ook 21.000 euro van de rekening van zijn oma gehaald. Er is bij hem ooit een autistische stoornis vastgesteld en een gokverslaving.

Arrestatiebevel

In december afgelopen jaar is hij opgepakt in Kopenhagen in Denemarken, nadat Justitie een Europees arrestatiebevel had uitgevaardigd. In januari kon hij in behandeling, maar daar is hij na een maand mee opgehouden. Zelf zegt hij had gedaan alsof hij 'kwalen' had, om na een korte behandeling vroeg vrij te komen. Een psycholoog adviseert nu opname in het Pieter Baan Centrum, voor psychologische observatie.
De rechtbank doet op 5 november uitspraak.