Coronanieuws vrijdag 23 oktober: tientallen Cambuursupporters negeren anderhalve meter bij kampioensfeest

24 okt 2020 - 00:46
  • Voor het eerst in weken lijken de besmettingscijfers te stabiliseren, er zijn vandaag 155 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân;
  • Tientallen Cambuursupporters negeren anderhalve meter bij kampioensfeest;
  • Bij een brand in Sneek roepen de hulpdiensten omstanders op om afstand te houden, volgens de brandweer hield niet iedereen zich hier aan;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
23:25
Tientallen Cambuursupporters negeren anderhalve meter bij kampioensfeest

Op het Cambuurplein zijn tientallen mensen bij elkaar. Ze vieren dat Cambuur zo goed als zeker de periodetitel pakt. Daarbij houden ze zich niet aan de anderhalvemeterregel. Dat meldt een getuige. De fans schreeuwen, en steken vuurwerk af. Agenten zijn er bij, maar grijpen niet in.

Tsientallen Cambuursupporters negearje oardel meter by kampioensfeest

20:16
Brandweer: publiek bij brand Sneek houdt zich niet aan anderhalve meter

Hulpverleners zeggen dat er veel mensen staan te kijken bij een brand in Sneek. Niet iedereen houdt zich aan de anderhalve meter afstand. Dat zegt een woordvoerder van de bandweer. Ze doet een dringend beroep op de mensen die er zijn, om naar huis te gaan.

Bij de brand in Sneek zijn vier mensen in het ziekenhuis geraakt. Het is niet duidelijk hoe ze er precies aan toe zijn. De brand brak uit op de derde verdieping van een portiekflat aan de Rijperahemstraat.

18:40
Basisschool op Ameland dicht na coronabesmetting

Openbare basisschool De Schakel op Ameland is dichtgegaan omdat een leerkracht positief getest is op corona. De kinderen blijven ook komende maandag nog thuis van school. Maandag zal er ook worden besloten of de kinderen dinsdag weer naar school kunnen. Intussen worden meer mensen getest die met de besmette leerkracht in aanraking zijn geweest.

18:22
Buma wil dit weekend nog afwachten: "Te vroeg voor een complete lockdown"

Voorzitter Sybrand Buma van de Friese veiligheidsregio vindt het nog te vroeg voor een complete lockdown. Hij wil eerst de besmettingscijfers van dit weekend nog afwachten. Dat zegt hij in It Polytburo.

Buma geeft toe dat het met de besmettingscijfers niet goed gaat in het land, maar een totale lockdown brengt veel schade met zich mee, zegt hij, vooral op economisch vlak. In een land als China lijkt zo'n lockdown wel resultaat te hebben, maar Buma twijfelt aan die cijfers. Bovendien, zegt hij, isChina een dictatuur, waar zulke maatregelen gemakkelijker genomen kunnen worden.

18:04
Helft minder planbare operaties in Tjongerschans

Vanaf maandag gaat ongeveer 50 procent van de planbare operatie van ziekenhuis Tjongerschans niet door in verband met het afschalen van de reguliere zorg. Dat zegt crisismanager Jacqueline Wijnveen van het ziekenhuis.

Wijnveen geeft aan dat de totale zorg niet voor 50 procent wordt afgeschaald, want er zijn nog wel spoedoperaties en dergelijke. De totale reguliere zorg die Tjongerschans vanaf maandag kan leveren, is ongeveer 60 tot 65 procent van wat ze normaal kunnen.

17:21
Minister: regionale samenwerking uitbreiden om acute zorg beschikbaar te houden

Door de snelle toename van het aantal coronabesmettingen neemt de druk op de zorg toe. Dat zegt minister Tamara van Ark van medische zorg. Om ervoor te zorgen dat de acute zorg beschikbaar blijft, heeft ze met de betrokken partijen nieuwe maatregelen afgesproken. Eén van die maatregelen is dat de regionale samenwerking van alle zorgaanbieders uitgebreid wordt, ook als het gaat om de reguliere zorg.

Bovendien krijgt het landelijk centrum voor patiëntenspreiding een meer sturende rol bij de verdeling van coronapatiënten over het land. Dat centrum bepaalt vanaf nu een week vooruit hoeveel capaciteit vrijgehouden moet worden voor de coronazorg, zodat ziekenhuizen zich er tijdig op kunnen voorbereiden.

Jacqueline Wijnveen is crisiscoördinator van het ziekenhuis Tjongerskâns in Heerenveen. Ze zegt dat het goed is dat de minister actie onderneemt. "Dit betekent voor ons dat we meer moeten afschalen, om onze verantwoordelijkheid voor het geheel te nemen."

"We bekijken wat er kan worden uitgesteld. De medisch specialisten beoordelen dat van patiënt tot patiënt. Iemand die nu op een wachtlijst staan, kan ook een spoedgeval worden. En dat wil je niet."

16:58
Grote zorgen over oplopende coronacijfers bij MCL, "maar de sfear binnen het team is goed"

De mensen op de longafdeling van het MCL hebben grote zorgen over de toenemende coronacijfers. Dat zegt Gerbrich de Vries. Ze werkt op de longafdeling van het MCL, Het is een hecht team, dat veel heeft meegemaakt, zegt ze. "Wij staan er met elkaar en voor de patiënten."

Ze heeft de indruk dat mensen nog niet genoeg in de gaten hebben dat ze mondmaskers moeten dragen. "Het is heel belangrijk om het signaal te geven dat mensen dat moeten zoen. We moeten ons aan de maatregelen houden, want die zijn er niet voor niets.

16:35
Horeca krijgt 2.500 euro

Er komt een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis dicht zijn. Ze krijgen een bedrag van 2.500 euro, zeggen Haagse bronnen tegen de NOS.

16:17
Kabinet legt "alle scenario's op tafel" als besmettingscijfers niet teruglopen: avondklok niet uitgesloten

Het kabinet legt "alle scenario's op tafel" als eind volgende week de besmettingscijfers nog steeds niet teruglopen. Dat zegt zowel premier Mark Rutte als coronaminister Hugo de Jonge vrijdag na de ministerraad.

Ook een avondklok wordt niet uitgesloten, zegt de premier desgevraagd. Maar door de maatregelen die al zijn getroffen, zoals het verbod op alcohol op straat en het sluiten van de horeca, "begint het in zijn effect te lijken" op een avondklok. Het kabinet ziet ook in gegevens uit bijvoorbeeld parkeermeters dat er 's avonds minder mensen op straat zijn of zich rond bewegen.

16:00
's Avonds geen alcohol in hotels meer

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat meteen vrijdagavond in, meldt een woordvoerder vrijdag namens het kabinet. Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)