"Scholen sluiten is laatste maatregel tegen coronavirus"

21 okt 2020 - 17:06

Scholen sluiten zou de allerlaatste maatregel tegen het coronavirus moeten zijn. Dat zegt bestuursvoorzitter Anne Leijenaar voor scholengemeenschap Bogerman in Sneek. Deskundigen willen de middelbare scholen sluiten, omdat in de leeftijdscategorie van die kinderen steeds meer besmettingen plaatsvinden. "Dat is een stap die veel te ver gaat", zegt Leijenaar.

Bogerman

De oproep van de deskundigen om scholen te sluiten heeft wel voor wat onrust gezorgd, maar het is totaal niet aan de order. "We zien ook dat onder het percentage besmettingen onder onderwijspersoneel niet anders is dan bij mensen buiten het onderwijs."

In de gemeente Súdwest-Fryslân zijn wel veel besmettingen. "Dat houden we goed in de gaten. Als er in een bepaalde klas wel meer besmettingen zijn, dan hebben we daar scenario's voor." En die scenario's zijn dus wat anders dan het sluiten van de scholen: "Dan willen we in eerste instantie alleen die klas naar huis sturen, niet de hele school. Die willen we graag openhouden, want hetzelfde scenario als in maart zou jammer zijn."

Halve klassen of om en om

Op het Bogerman valt het nog mee met de besmettingen. "We hebben net een herfstvakantie gehad. De afgelopen dagen hebben we direct gekeken of er meer besmettingen waren, maar dat viel mee."

Als er wel iets moet gebeuren, dan heeft Leijenaar ook wel ideeën. "Bijvoorbeeld niet hele klassen op school, maar halve. Dan krijgt de andere helft online les. Dat doen we nu nog niet, maar daarop zijn we ons wel aan het voorbereiden. Een andere mogelijkheid is om de ene dag klas A thuis te houden en de dag erna klas B."

Foto: Omrop Fryslân

Sommige leerlingen hebben wel zorgen

Sinds een paar weken geldt het dringende advies om mondkapjes te dragen in de gang en in de kantine op scholen. Dat valt nog niet mee, weet Leijenaar. "De leerlingen vinden dat heel lastig. Ze zijn bijvoorbeeld 12 of 13 jaar en zien zichzelf niet als risicogroep." Dat geldt niet voor iedereen. "We hebben een paar leerlingen die kwetsbare ouders hebben, die zijn wel bezorgd. Ze willen graag dat andere leerlingen daar ook rekening mee houden."

(Advertentie)
(Advertentie)