Studenten maken zich zorgen over Fryske Akademy: "goed onderzoek is moeilijk"

Het kiezen van een specialisatie Fries wordt voor studenten steeds minder aantrekkelijk, als de organisatie bij de Fryske Akademy in Leeuwarden niet in order is. Dat opmerkelijke geluid komt van twee studenten die meertaligheid studeren aan de universiteit van Groningen. Ze hebben daarover een brief aan de provincie gestuurd.
Het gebouw van de Fryske Akademy in Leeuwarden, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut van Fryslân (Doelestraat) © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De studenten kunnen niet goed onderzoek doen omdat ze toegang tot de al bekende onderzoeksresultaten missen, zegt Sierd Wiebe Prins (22), tweedejaars-student minderheden en meertaligheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft samen met derdejaars studiegenoot Boukje Emma Smith een brief daarover geschreven aan de provincie.
Prins: "We hebben niet genoeg onderzoeksresulataten tot onze beschikking. We hebben bijvoorbeeld niet genoeg toegang tot digitale bronnen. Dan wordt het voor ons lastig om goed onderzoek te doen naar het Fries.
Er is maar één Friestalige bron (...) waar ik mij goed op kan baseren. Dat is geen goede situatie.
Sierd Wiebe Prins
Prins doet onderzoek naar de motivatie van Friese jongeren om het Fries te bruiken op Whatsapp. "Er is maar één Friestalige bron uit de laatste jaren waar ik mij goed op kan baseren. Dat is geen goede situatie. Wij vergelijken het ook met andere Europese minderheidstalen zoals het Catalaans en het Schots. Daar is veel meer aandacht voor de talen op wetenschappelijk niveau."
Iemand met een duidelijke visie op de rol die de Akademy moet spelen in de Friese wetenschap en de Friese gemeenschap
Prins en Smith over de nieuwe directeur van de Fryske Akademy
De laatste drie directeuren van de Akademy zijn niet goed weggegaan, zegt Prins, en de financiële situatie was niet op order. Dat laatste is ondertussen wel goed en nu wordt het tijd dat er een goede directeur wordt benoemd. Dat moet iemand zijn met 'een duidelijke visie op de rol die de Akademy moet spelen in de Friese wetenschap en de Friese gemeenschap', zo staat te lezen in de brief van de studenten aan de provincie.
In de eerste sollicitatie-omgang werden alle kandidaten afgewezen omdat er geen 8+-kandidaat bij zat. Prins zegt daarover: "Ik blijf even in studententaal: Op een bepaald moment is het belangrijker dat je een tentamen haalt, als is dat met een 7."
Sierd Wiebe Prins