Idee drijvende woningen wint duurzaamheidsprijs Súdwest-Fryslân: oplossing voor krimp

Het idee De Vlot voor wonen op het water heeft de duurzaamheidsprijs van de gemeente Súdwest-Fryslân toegekend gekregen. Inzender Menno de Roos uit Sneek ontwikkelde het plan samen met architect Kees Kat.
© New Living On Water
Het Vlot wil meer zijn dan 'zomaar een drijvend huis'. Het moet een circulaire, betaalbare en eenvoudig te verplaatsen huurwoning zijn. De woning drijft op een betonnen bak die minstens zestig jaar mee kan. De huizen zijn 60 tot 80 vierkante meter groot.
Op een betonbak kunnen twee, maar als het moet ook vier huizen worden gebouwd.
© New Living On Water
De woonarken, met een huurprijs onder de huursubsidiegrens, vormen een goedkope oplossing voor de krimp in een gemeente als Súdwest-Fryslân, vindt de jury.
Dat de woning van de ene plek naar de andere kan worden overgebacht is ook een groot pluspunt voor de jury. "Daar waar de woningnood op dit moment het hoogst is, hoeft dat over tien jaar niet meer zo te zijn. De woningen kunnen dan worden verplaatst naar een nieuw gebied."
De beide prijswinnaars hopen hun idee verder uit te bouwen tot een bedrijf dat dergelijke woningen in productie neemt voor heel Fryslân en uiteindelijk ook daarbuiten.