Gemeente wil minder auto's in centrum Langweer, ontheffing voor bewoners

Het centrum van Langweer moet alleen toegankelijk worden worden voor bestemmingsverkeer. Plaatselijk Belang en de ondernemersvereniging in het dorp hebben dat aangekaart bij de gemeente De Fryske Marren en B en W willen het plan overnemen. Vorig jaar was er al een proef met een autoluw gebied in de Buorren en omgeving.
De Buorren yn Langwar © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Parkeren voor de deur in het centrum van Langweer is moeilijk, zo ondervinden veel bewoners. Vaak houden toeristen de plekken bezet.
Als oplossing moet er een bestemmingsverkeerregeling komen. Bovendien moet in het centrum een blauwe zone ingesteld worden met een maximumparkeerduur van een half uur. De dorpsbewoners kunnen een ontheffing aanvragen voor één auto per gezin. Toeristen kunnen dan de auto kwijt op een van de parkeerterreinen buiten het centrum.
De gemeente maakt de wijzigingen binnenkort openbaar. Als daar geen bezwaar op komt, kan het dit najaar al ingaan. Deze zomer was het centrum van Langweer vanaf 's middags twaalf uur al gesloten voor autoverkeer vanwege de grotere terrassen in coronatijd.