Coronanieuws dinsdag 20 oktober: 158 nieuwe besmettingen vastgesteld in Fryslân, twee overlijdens

20 okt 2020 - 23:01
  • Dinsdag zijn er 158 nieuwe coronabesmettingen en twee sterfgevallen in Fryslân vastgesteld;
  • De GGD Fryslân opent een nieuwe testlocatie in Kollum;
  • Volgens de recentste cijfers liggen er 15 coronapatiënten op de Friese ic's en 29 op de verpleegafdelingen
  • In de ziekenhuizen in heel Nederland zijn op dit moment 1.738 coronapatiënten opgenomen;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
23:00
Eind van dit liveblog

Hiermee zijn we aan het eind gekomen van dit liveblog. Bedankt voor het volgen, morgen wordt er weer een nieuw liveblog geopend, met het laatste nieuws over de coronacrisis.

22:54
PvdA Smallingerland wil gratis mondkapjes voor minima

De PvdA in de gemeente Smallingerland pleit voor gratis mondkapjes voor minima als het dragen daarvan voor iedereen verplicht wordt. Mondkapjes moeten regelmatig worden vervangen en volgens de partij doet dit een extra aanslag op de huishoudbeurs van iedereen. "Vooral voor mensen die rond het minimuminkomen leven, of in de schuldsanering zitten, betekent dit een onvoorziene kostenpost op hun dagelijkse budget."

Tijdens de raadsvergadering heeft de PvdA aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd of ze bereid zijn om voor deze doelgroepen gratis mondkapjes te verstrekken. Wethouder Bert Westerink heeft gezegd positief tegenover dit voorstel te staan. Hij wil onderzoeken hoe het gerealiseerd kan worden, bijvoorbeeld in samenwerking met de voedselbank.

21:45
Kerken helpen tijdens tweede coronagolf

Vrijwilligers van kerken en christelijke organisaties slaan de handen ineen om mensen die helpen die het mentaal zwaar hebben met de tweede coronagolf. Ze willen de gebouwen openstellen of de dorpen of wijken in gaan. Daar is behoefte aan, merken de dominees. "Mensen missen nu perspectief. Waren ze tijdens de eerste golf bang voor het virus. Nu is het de uitzichtloosheid. Wanneer is eindelijk alles weer normaal."

20:50
Voorzitter Friese horecabond wil perspectief van overheid

De rechter heeft de eis van horecaondernemers, die wilden dat de coronasluiting van tafel geveegd zou worden, afgewezen. De beslissing van Den Haag om de horeca vier weken te sluiten is terecht, zegt de rechtbank. Tientallen ondernemers hadden zich bij de zaak aangesloten en de Friese horeca stond er ook achter.

Voorzitter Corné van de Erve van de Friese horecabond zegt dat er nu duidelijkheid is voor de komende weken, maar wil ook besluiten van de overheid voor de tijd daarna. "Het zou wat dat betreft heel erg fijn als de overheid volgende week of deze week een besluit neemt of wij wel of niet met kerst open zijn. Want dan hebben wij in ieder geval als horecaondernemer een beetje perspectief."

Verslaggever Willem de Vries in gesprek met voorzitter van de Friese horecabond, Corné van de Erve

19:53
Geen Sinterklaasintocht in Noordwolde

In Noordwolde is dit jaar geen publieke intocht van Sinterklaas. Dat heeft het organisatiecomité in overleg met de gemeente Weststellingwerf besloten. "Gezien het nieuwe pakket aan maatregelen en de toegenomen besmettingen lijkt het ons onverantwoord om de Sint, zijn Pieten en natuurlijk de ouders, kinderen en andere dorpsgenoten bloot te stellen aan het besmettingsgevaar."

Het comité verwacht wel dat Sinterklaas zich in de periode tot 5 december zo nu en dan coronaproof laat zien in het dorp.

18:55
Mondkapjesplicht op Campus Fryslân

In alle gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen, dus ook op Campus Fryslân in Leeuwarden, geldt vanaf morgen een mondkapjesplicht. Zonder mondkapje mogen de mensen niet naar binnen. Eenmaal binnen, mogen de kapjes alleen af als ze zitten. De universiteit stelt mondkapjes beschikbaar voor mensen die ze vergeten zijn.

18:03
Veiligheidsregio's willen hardere aanpak

Er zal strenger gehandhaafd worden op de coronaregels. 's Avonds na acht uur met alcohol op straat of met een groep groter dan vier mensen worden met boetes bestraft. Mensen gaan te los met de regels om, dus is een harde aanpak nodig, zeggen de veiligheidsregio's. Ook burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden, voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân, staat achter een hardere aanpak.

Volgens Buma ligt de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. "Met handhaving kan je deze crisis uiteindelijk niet bestrijden. Maar het is wel zo dat, als er overtredingen zijn en het wordt geconstateerd, er sneller tot een boete overgegaan kan worden."

16:36
Rechter Den Haag: horeca blijft dicht

De horeca mag voorlopig de deuren nog niet openen. Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag. Een groep van meer dan zestig horecaondernemers had een kort geding aangespannen tegen de strengere maatregels van het kabinet, die vorige week werden bekendgemaakt.

Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhalen is nog wel mogelijk. Via de rechter wilden de horecaondernemers de sluiting van tafel vegen. Ze vrezen voor hun voortbestaan. De rechtbank Den Haag gaat daar echter niet in mee.

15:57
Anderhalvemeterregeling voor vrijetijdssector uitgebreid

Meer ondernemers in de Friese recreatie- en toerismesector kunnen subsidie aanvragen uit de provinciale Anderhalvemeter-regeling. Daarvoor is de lijst met de zogenoemde SBI-codes uitgebreid. Ook kunnen ze vaker een beroep op de regeling doen en is de openstelling verlengd tot en met 2 april 2021. Dit hebben Gedeputeerde Staten op 20 oktober besloten.

Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, via www.snn.nl/anderhalvemeterregelingfrl.

14:22
158 nieuwe besmettingen

In de afgelopen 24 uren zijn er 158 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân, dat zijn er elf meer dan gisteren. De meeste besmettingen waren in Súdwest-Fryslân (33) en Leeuwarden (26).

Er zijn twee Friezen overleden aan het coronavirus, een inwoner van Leeuwarden en iemand in Ooststellingwerf. Een inwoner van De Fryske Marren is opgenomen in het ziekenhuis.

Aantal vastgestelde besmettingen de afgelopen 24 uur

Gemeente Aantal besmettingen
Achtkarspelen 5
Amelân 0
Harns 1
Hearrenfean 7
Ljouwert 26
Eaststellingwerf 4
Opsterlân 11
Skiermûntseach 0
Smellingerlân 13
Skylge 1
Flylân 0
Weststellingwerf 12
Tytsjerksteradiel 6
Dantumadiel 2
Súdwest-Fryslân 33
De Fryske Marren 17
Waadhoeke 14
Noardeast-Fryslân 6
Totaal: 158
Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)