Kick Out Zwarte Piet heeft kritiek op Leeuwarder Grijze Pieten

19 okt 2020 - 21:29

Kick Out Zwarte Piet zal ook actievoeren tegen de Grijze Pieten, die volgend jaar in Leeuwarden en verschillende andere steden in Nederland te zien zijn. Volgens de actiegroep is het maar een variant, die nog steeds racistisch is, zo schrijft NOS op basis van berichtgeving van 1Limburg. De actiegroep heeft vooral moeite met de afro-pruik en de rode lippen.

Foto: Omrop Fryslân

Een aantal intochtcomités, waaronder die van Leeuwarden, kwam met 'de nieuwe Piet'. Er is gekozen voor een Grijze Piet, omdat deze volgens de comités een neutrale kleur heeft. Belangrijk is volgens hen dat de kleur van de Piet niet met een huidskleur vergeleken kan worden, maar Kick Out Zwarte Piet ziet dat dus anders.

"Gênant"

"De mogelijkheden die mensen aangrijpen om een racistisch feest in stand te houden, zijn gênant en tonen aan dat men het uitbannen van racisme niet serieus neemt", zo schrijft de groep in een persbericht. De roetveegpiet of schoorsteenpiet kan volgens KOZP wel.

GroenLinks in Leeuwarden pleitte al langer voor een intocht zonder de traditionele Zwarte Piet, maar vond de Grijze Piet een stap in de goede richting.

De intocht in Leeuwarden gaat dit jaar vanwege corona niet op traditionele wijze door. De Grijze Pieten komen dus volgend jaar, omdat het dit jaar te moeilijk is om een intocht te organiseren.

(Advertentie)
(Advertentie)