Politieman die verdachte Marumer neerschoot wordt niet vervolgd

19 okt 2020 - 19:10

De politieman die in februari een verdachte neerschoot, wordt niet vervolgd. Dat werd maandag duidelijk om de derde pro-formazitting over wapenhandel vanuit de Kringloop van Oosterwolde. De schietparij was in Drachten, een 43-jarige Marumer raakte daarbij gewond. Hij is een van de verdachten in de zaak. Volgens zijn raadsvrouw Michelle Schmit is de man erg aangedaan door het besluit van justitie om de politieman niet te vervolgen. De man liet dat zelf ook duidelijk blijken op de pro-formazitting. "Ik ben geen hond, maar een mens. Ik had wel dood kunnen zijn."

Wapenhannel Easterwalde

In het politierapport over de zaak zou geen enkele rechtvaardiging staan voor het schieten. De Marumer wil daarom proberen om het gerechtshof te vragen om de politieman te vervolgen met een zogenaamde artikel 12-procedure. De man zegt dat hij 's nachts wakker ligt van het schietincident en heeft in de Leeuwarder gevangenis ook al hulp gezocht van een psycholoog om te voorkomen dat hij een posttraumatisch stresssyndroom aan het incident overhoudt.

Onderzoek nog niet klaar

De verwonding van de Marumer, en het volgens de man 'buitenproportionele politiegeweld' was voor de Leeuwarder rechtbank echter geen aanleiding om hem eerder vrij te laten. Omdat het onderzoek in de zaak nog niet klaar is en de verdenkingen ernstig zijn, is het voorarrest van de man, net zoals van alle medeverdachten, met drie maanden verlengd.

De rechtbank besliste wel dat de man zo snel als mogelijk 'digitaal toegang' moet krijgen tot het volledige dossier in de zaak. Het dossier omvat naast 37 ordners ook meer dan 500 gigabyte aan afgetapte telefoongesprekken. De verdachten hadden tot nu toe zelf geen toegang tot het dossier, terwijl ze wel recht hebben om dat in te zien om zich zo voor te kunnen bereiden op de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak.

De rechtbank vroeg daarom aan justitie om zo snel mogelijk in overleg met de betreffende penitentiaire inrichtingen te regelen dat de verdachten toegang krijgen tot dezelfde informatie als hun advocaten met hulp van een beveiligde laptop.

Advocaat Michelle Schmit over de gevolgen van de schietpartij

(Advertentie)
(Advertentie)