Hoofdverdachte wapenhandel Oosterwolde komt niet opdagen bij pro-formazitting

In de Leeuwarder rechtbank dient maandag opnieuw een pro-formazitting tegen de verdachten van wapenhandel in de kringloopwinkel in Oosterwolde. De 35-jarige hoofdverdachte in de zaak was niet van de partij. Hij zit vast in een gevangenis in Hoogvliet bij Rotterdam en liet via een zogenoemde afstandsverklaring weten dat hij 'geen zin' had om op te komen dagen tijdens de pro-formazitting. De man is zeer ontevreden over het feit dat hij geen toegang heeft tot z'n eigen strafdossier.
Rechtbank Noord-Nederland (RNN) yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De eerste verdachte die maandagochtend wel voor de rechter verscheen, was een 37-jarige man uit Drenthe. Hij vroeg om schorsing van zijn voorarrest. De man zit al acht maand vast en zou volgens zijn raadsvrouw maar een kleine rol hebben gespeeld in de zaak. Wanneer er over wapens en drugs werd gesproken in de kringloopzaak, dan verliet de 37-jarige verdachte volgens eigen woorden het kantoor.

Niet voor niets gekomen

De Leeuwarder rechtbank wees het verzoek van de verdachte echter af, omdat de zaak nog altijd loopt. De rechter gaf aan bereid te zijn het verzoek later opnieuw te bekijken. "Mooi, dan ben ik hier toch niet helemaal voor niks gekomen", liet de verdachte weten.
Wapenhannel Easterwalde
Verslaggever Onno Falkena over de pro-formazitting
Zeven verdachten werden op donderdag 27 februari aangehouden op verdenking van internationale wapen- en drugshandel. De kringloopwinkel in Oosterwolde zou het hoofdkantoor zijn, van waaruit wapens, munitie en explosieven werden verhandeld.