Zeventigplussers kunnen zich digitaal nog niet goed genoeg redden

19 okt 2020 - 09:43

Zeventigplussers kunnen zich digitaal nog niet goed genoeg redden. Terwijl dat juist nu, in deze tijd van corona, erg belangrijk is voor deze doelgroep om te voorkomen dat ze in een sociaal isolement belanden. Fers, een samenwerking van Friese bibliotheken, wil daarom meer aandacht geven aan dit onderwerp.

Foto: ANP Foto

Renate Cazemier is verantwoordelijk voor de digitale vaardigheden van volwassenen in dBieb in Leeuwarden. Ze legt uit waarom het nodig is dat vooral ouderen digitaal vaardig zijn. "In deze tijd van corona en quarantaine zorgt de tablet of telefoon er voor dat het gewone leven toch een beetje door kan gaan. Mensen kunnen zo contact onderhouden met anderen om hen heen."

Nederland telt zo'n 3 miljoen 65-plussers, een generatie die niet is opgegroeid met digitale gadgets. Daarom ligt er een uitdaging om deze groep te helpen digitaal vaardiger te worden, vindt Cazemier. "Er zijn veel ouderen die het spannend vinden. Die bang zijn dat ze op het verkeerde knopje drukken, waardoor de boel in het honderd loopt. Die angst willen we wegnemen."

Bibliotheken spelen een belangrijke rol in het digitaliseren van ouderen, weet Cazemier. "Ouderen weten de bibliotheek nog altijd goed te vinden. Maar de bieb is er niet alleen voor boeken. We helpen ook met digitale zaken. We hebben een heel breed aanbod om met diverse zaken te helpen."

Vanwege corona raadt Cazemier iedereen aan om vooraf even contact te zoeken met de lokale bibliotheek om te vragen wat er mogelijk is. "In deze tijd zijn er veel activiteiten die niet doorgaan vanwege corona, dus is het verstandig om even te bellen voordat je langskomt."

Renate Cazemier van dBieb in Leeuwarden

Eén van die ouderen die graag naar de Leeuwarder bibliotheek reist voor digitale hulp, is Klazien van de Harst uit Leeuwarden. Mevrouw Van de Harst is 80 jaar. Ze vindt het belangrijk om met haar tijd mee te gaan en heeft een mobiel, iPad en notebook. Wanneer ze er even niet uitkomt, vraagt ze hulp bij de bibliotheek in Leeuwarden.

"Op dit moment heb ik een probleempje met de telefoon. Als ze mijn nummer bellen dan kan ik het niet zo gauw opnemen, want dan is de oproep al weg. Wat er precies aan de hand is, weet ik niet. Kijk, met die vragen ga ik dan naar dBieb". Volgens mevrouw Van de Hars weten ze precies hoe ze haar kunnen helpen. "Je gaat als een tevreden mens weer weg, want je kunt jezelf weer redden".

Op haar iPad heeft ze een programma om online te bridgen. Eerder speelde ze mee in de competitie met andere ouderen in een zaaltje, maar door corona is dat niet langer mogelijk.

Klazien van de Harst

(Advertentie)
(Advertentie)