Coronanieuws zondag 18 oktober: Virus nu ook op Schier; 172 nieuwe Friese besmettingen

18 okt 2020 - 21:37
 • Bij SC Heerenveen zijn drie besmettingen met het coronavirus vastgesteld, één speler zit in thuisisolatie;
 • Er is deze week geen dag geweest met minder dan 100 nieuwe besmettingen in Fryslân;
 • Voor het eerst sinds de uitbraak van het virus zijn er wereldwijd in 24 uur meer dan 400.000 besmettingen geconstateerd;
 • Volgens het RIVM kan de 'lockdown' die er nu is wel tot december duren;
 • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
21:36
Einde van dit liveblog

We zijn aan het einde gekomen van dit liveblog van zondag 18 oktober 2020 over het coronavirus in Fryslân. Maandagochtend zijn wij er weer met een volledig nieuw liveblog. Iedereen bedankt voor het volgen.

Foto: Omrop Fryslân
20:43
Boswandelaars in Fryslân negeren druktewaarschuwing, maar geen problemen

De verwachte drukte in de bossen in Fryslân kwam zondag uit. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hadden mensen gewaarschuwd om niet allemaal naar de bekende plaatsen in de natuur te gaan, maar dat deden veel recreanten toch.

Kuierders by Appelskea - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte
17:27
Coronavirus zorgt voor meer agressie in bus, supermarkt en horeca

Er is zorgen over de toenemende agressie in de maatschappij, die voortkomt uit het coronavirus en uit alle maatregelen tegen besmetting. De agressie kan overal ontstaan, maar komt misschien wel het meest tot uiting in de bus, supermarkt en horeca.

"Er is sprake van toenemende agressie in bus, supermarkt en horeca", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Buschauffeurs vertellen mij dat ze de reizigers niet eens meer aan durven spreken."

Nijsfoarum Buro de Vries 18-10-20 - Foto: Omrop Fryslân, René Koster
15:27
"Tekort zorgmedewerkers zeer problematisch"

Het tekort aan zorgmedewerkers in verpleeghuizen en de thuiszorg is op steeds meer plaatsen zeer problematisch. Dat zegt voorzitter Henk Kamp van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties. "Het water staat tot aan onze lippen. In een aantal regio's lukt het niet meer om de personeelsroosters in de thuiszorg en verpleeghuiszorg rond te krijgen", volgens de voorzitter.

Sommige zorginstellingen hebben volgens Kamp ziekteverzuimpercentages van bijna vijftig procent, vanwege het coronavirus. De druk op zorgmedewerkers neemt volgens hem sterk toe. Dat komt vanwege de extra zorg voor coronapatiënten en het uitvallen van medewerkers.

Foto: Shutterstock
14:25
172 nieuwe besmettingen in Fryslân

In Fryslân zijn de afgelopen 24 uren 172 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Zaterdag waren het er 146, vrijdag 157 en de dag daar weer voor 195.

De meeste besmettingen zijn in Súdwest-Fryslân geconstateerd: 37. Gemeente Leeuwarden staat met 28 op een tweede plaats.

Er zijn drie patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis belandt. En er is één persoon overleden aan het virus, een inwoner van gemeente Waadhoeke.

Het aantal nieuw vastgestelde besmettingen op 18 oktober

Gemeente Aantal besmettingen
Achtkarspelen 3
Ameland 2
Harlingen 4
Heerenveen 10
Leeuwarden 28
Ooststellingwerf 2
Opsterland 8
Schiermonnikoog 0
Smallingerland 15
Terschelling 7
Vlieland 0
Weststellingwerf 6
Tytsjerksteradiel 5
Dantumadiel 0
Súdwest-Fryslân 37
De Fryske Marren 16
Waadhoeke 19
Noardeast-Fryslân 9
Onbepaalde gemeente 1
Totaal: 172
13:07
Leeuwarden Urban Night Adventure van de baan

Het Leeuwarden Urban Night Adventure (LUNA) gaat niet meer door. Ook het Media Art Festival niet. "Met pijn in ons hart hebben we moeten besluiten om beide onderdelen in de bekende vorm nu af te zeggen," schrijft de organisatie.

Het bestuur heeft noch lang gezocht naar mogelijkheden om het wel door te laten gaan omdat de evenementen ruim opgezet zijn en ook grotendeels in de open lucht plaatsvinden. Maar met het coronavirus is het niet verantwoord, vindt men. "Het organiseren van een aansprekende publieksbijeenkomst, hoe corona-proof dan ook, past daar niet bij."

De organisatie hoopt dat er volgend jaar wel weer een MAF-LUNA kan worden gehouden in het voorjaar.

Foto: LUNA - Leeuwarden Urban Night Adventure
12:45
Coronavirus op Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is voor het eerst het coronavirus aangetroffen. Eén inwoners is positief getest op het coronavirus. De besmetting is door een van de huisartsen op het eiland vastgesteld. De GGD is bezig met bron- en contactonderzoek. De gemeente Schiermonnikoog was tot nu toe de laatste gemeente in Nederland waar nog geen besmetting was aangetroffen met het coronavirus.

Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
10:04
Bosbergtoren Appelscha weer dicht

De gemeente Ooststellingwerf heeft de Bosbergtoren in Appelscha weer gesloten, vanwege de coronamaatregelen. De gemeente wil zo de veiligheid van bezoekers en medewerkers garanderen. kaarten die al zijn gekocht, blijven een jaar geldig. Eerder dit jaar was de Bosbergtoren ook al dicht vanwege het coronavirus. In de zomer ging de toren weer open, maar wel voor een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd.

Foto: Shutterstock.com (T.W. van Urk)
9:58
Extra toiletten op Terschelling omdat de horeca dicht is

De gemeente Terschelling heeft extra openbare toiletten op het eiland geplaatst omdat de horeca vanwege de strengere coronamaatregelen gesloten is. De wc's zijn te vinden bij de strandovergangen van West aan Zee, Midsland, Formerum, Kaap Hoorn en Oosterend, bij Seinpaalduin, op het veld bij de oude manege en in Midsland op het parkeerterrein naast de Eilandpers. In de haven zijn de bestaande openbare toiletten open. De extra wc's blijven in ieder geval drie weken staan.

Het dorp Formerum op Terschelling - Foto: Shutterstock.com (HildaWeges Photography)
8:04
Natuurorganisaties: 'Het bos in? Zoek de rustige gebieden op'

Natuurbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten verwachten dit weekend veel drukte in de bossen. Nederland heeft herfstvakantie en met de verkleurende bomen is het bos vaak in trek. Maar door de coronamaatregelen kunnen mensen ook niet veel andere uitstapjes maken.

Vanwege de verwachte drukte vragen de organisaties wel om niet allemaal voor de meest bekende plekken te kiezen. Als het ergens te druk zou worden, kan de Veiligheidsregio of de gemeente ingrijpen. Op de websites van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn meer informatie en lijsten te vinden met onbekendere wandelroutes.

De Haulsterbossen tussen Ouwsterhaule en Haskerhorne - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda
8:03
Rustige dienst voor politie in Heerenveen op de 'stapavond'

De wijkagenten in Heerenveen hadden zaterdagavond een rustige dienst. Normaal zou het op de Oude Koemarkt in het centrum druk zijn met stappers bij de horeca, maar vanwege het coronavirus was het erg rustig op straat.

8:03
Drie coronabesmettingen bij SC Heerenveen; één speler in thuisisolatie
8:00
Welkom!

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van zondag 18 oktober. In dit liveblog melden wij het laatste coronanieuws uit Fryslân en de rest van het land. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • In Fryslân zijn vandaag 146 nieuwe besmettingen geconstateerd met het coronavirus, voor de tweede dag op rij is dat minder dan een dag eerder;
 • Bij SC Heerenveen zijn drie besmettingen met het coronavirus vastgesteld, één speler zit in thuisisolatie;
 • Er wordt weer een ambulancehelikopter ingezet voor het vervoer van coronapatiënten, het gaat om een reservehelikopter;
 • Koning Willem-Alexander is vandaag teruggekomen van zijn vakantie in Griekenland, Kamerleden eisen opheldering van de premier, die op de hoogte was van de vakantieplannen;
 • De achttien nieuwe treinen die Arriva besteld had, kunnen volgend jaar pas geleverd worden, zegt gedeputeerde Fokkens;
 • De burgemeester van Terschelling roept inwoners van het eiland op in quarantaine te gaan, als ze in een risicogebied geweest zijn.

Het liveblog van zaterdag 17 oktober is hier terug te lezen.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(advertinsje)
(advertinsje)