PvdA De Fryske Marren pleit voor collectieve schuldhulp

18 okt 2020 - 07:44

De PvdA in De Fryske Marren vindt dat de gemeente meer steun bieden moet om mensen met schulden uit de problemen te helpen. De partij doet een beroep op burgemeester Fred Veenstra om zich aan te sluiten bij het initiatief Collectief Schuldregelen. Als burgemeester, maar ook als voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten.

Foto: Shutterstock.com (vectorfusionart)

De fractie pleit voor een collectieve schuldhulp. Binnen Nederland zijn er al zo'n 80 gemeenten die aan dit project deelnemen. Binnen dit initiatief worden er afspraken gemaakt tussen mensen met schulden en schuldeisers zoals energiebedrijven en verzekeraars. Zo kunnen de betalingsproblemen eerder worden gesignaleerd. Mensen hebben dan meer tijd om hun schulden in kaart te brengen en om tot een goede betalingsregeling te komen, zonder dat hun schulden nog meer oplopen.

Omslachtig

Vaak hebben mensen met schulden gemiddeld al 15 schuldeisers als ze een schuldregeling aangaan. De onderhandelingen zijn volgens de PvdA omslachtig en het kost veel tijd.

De PvdA wil weten of het college wat ziet in het systeem van collectieve schuldhulp. Ook vraagt de fractie burgemeester Fred Veenstra om als voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten ervoor te zorgen dat meer Friese gemeenten zich aansluiten.

(advertinsje)
(advertinsje)