Stille sportzaterdag in de Zuidwesthoek: "dit is een drama"

17 okt 2020 - 16:27

Het is stil op de sportvelden van Sloten en Koudum. Na de aangescherpte coronamaatregelen zijn alle sportcompetities vooralsnog voor vier weken stilgelegd. Dus geen hockey, korfbal of voetbal, geen fluitende scheidsrechter en geen roepende ouders. "Ik vind het voor iedereen een drama", zegt Atte Hornstra van voetbalvereniging Sleat. "Ik denk dat het een goede keuze is om het stil te leggen want de gezondheid van mensen is belangrijk, maar voor het leven op zaterdag is het dramatisch."

Bij de velden van Sleat aan de Spanjaardsdijk is het stil. Zaterdag loopt er alleen een man om met borden. Het is materiaalman Atte Hornstra: "De sponsorborden gaan weer terug naar de sponsoren, die zijn de eigenaars. Ik heb er nu de tijd voor. Ik kon er mooi met de auto bij langs om ze er af te halen."

"Voor mij kwam het goed uit, maar het is wel jammer. Met name voor de jongeren vindt ik het jammer. Voor de kinderen is het een drama: ze mogen niks. Ik hoop dat het snel verandert en dat er snel weer wat te doen is bij de voetbalclub in Sloten."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Harmen en Daniël zijn aan het vissen. "We mogen helemaal niets meer, we kunnen alleen vissen. Ik heb net een snoek gemist, voor de rest nog niets", zegt Harmen. "Ik had er net een baars aan. Maar die schoot er af, het was een beetje jammer."

De mannen zijn de hele week al aan het vissen. "Ik doe korfbal en Harmen doet voetbal", zegt Daniël. "Ik vind het wel jammer dat er geen wedstrijden meer zijn, maar training is ook hartstikke leuk", geeft Harmen aan.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Verslaggever Willem Vermeltfoort in Sloten

Niet alleen bij Sleat zitten ze met de handen in het haar. Even verderop, bij Oeverzwaluwen in Koudum, is de jeugd nog wel aan het trainen. Dat mag onderling, zolang ze maar geen wedstrijd spelen. "Ze moeten wel fit blijven hé", lacht trainer Ingmar de Vries.

Hij maakt met een groepje van tien spelers een rondo. "Zo snel mogelijk de bal laten rondgaan, dat is het idee. Er zijn twee spelers die proberen om de bal af te pakken, maar dat mag natuurlijk niet lukken."

Geen wedstrijden meer

Ingmar traint de spelers van Jong Onder 14. "Die mogen nog wel trainen, dus dat scheelt. We hebben geen wedstrijden meer en dat mis je dan wel. Dat echte gevoel is er nu niet. Maar ik ben blij dat we toch nog iets kunnen doen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

De training van Ingmar wordt door Jeltsje Venema van de zijlijn af gevolgd. Ze is voorzitter van Oeverzwaluwen en hoopt dat er snel weer gevoetbald kan worden. "De stilte op de club doet wel wat met je, want je wil dat de jongeren bezig zijn. Ik snap dat we maatregels moeten nemen, want de gezondheid van mensen staat altijd voorop. Maar we staan wel te popelen om weer te beginnen. Want het is nu wel heel stil als je door het dorp loopt."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
(advertinsje)
(advertinsje)