Tentoonstelling 'Besiele troch Fryslân' in Tresoar

17 okt 2020 - 12:18

FRIA, de beroepsvereniging van Noordelijke kunstenaars, heeft in Tresoar in Leeuwarden een expositie ingericht met de titel 'Besiele troch Fryslân.' Dertig beroepskunstenaars exposeren werk, waarbij ze zich lieten inspireren door Fryslân zelf.

Eén van de vier werken van Saskia Wagenvoort in de tentoonstelling 'besiele troch Fryslân' - Foto: Saskia Wagenvoort

De tentoonstelling is de opvolger van de succesvolle expositie 'Besiele troch Alma-Tadema', die vier jaar geleden in Tresoar te zien was. Voor 'Besiele troch Fryslân' lieten de kunstenaars zich inspireren door het Friese landschap, de kerken, de mensen, het Wad, de luchten, feesten, bloemen, het licht, de kleuren, de schoonheid en ook de vergankelijkheid.

De tentoonstellingsruimte in Tresoar - Foto: Omrop Fryslân, Geartsje de Vries

De kunstenaars gebruiken een heel pallet aan technieken. Zo heeft Wim Reimert uit Leeuwarden gebruik gemaakt van blik, dat hij op kurk plakte. Er hangen vier vierkante werken die de stad Leeuwarden verbeelden. Door de donkere kleuren oogt de kunst wat triest. "Misschien ben ik wel niet zo optimistisch over de toekomst op dit moment", zegt Wim Reimert, gevraagd naar zijn werk. Reindert zal zich niet zo snel laten inspireren door het Friese landschap, omdat hij dat iets te vlak vindt.

Wim Reimert bij zijn kunstwerken - Foto: Omrop Fryslân, Geartsje de Vries

Saskia Wagenvoort uit Leeuwarden richtte de tentoonstelling in. Naast kunstenaar is ze ook docente en visagiste. Ze liet zich inspireren door de zeventiende eeuw: door de lichte, serene vrouwelijke modellen. Voor de tentoonstelling 'Besiele troch Fryslân' heeft Wagenvoort gebruik gemaakt van het Friese kostuum. Er zijn ook altijd bloemen terug te vinden in haar werken.

Wagenvoort maakt de modellen op, fotografeert ze en bewerkt de foto daarna nog, zodat er een wat vervreemdend effect ontstaat. Ze naait of borduurt door de foto heen en maakt er daarna weer een nieuwe foto van.

Besiele troch Fryslân

De expositie 'Besiele troch Fryslân' loopt nog tot 28 februari 2021. De toegang is gratis, maar bezoekers moeten zich wel even melden bij de balie van Tresoar.

In het Omrop Fryslân-radioprogramma Buro de Vries op 18 oktober na 11.00 uur is een reportage over de tentoonstelling te zien, met daarin Wim Reimert en Saskia Wagenvoort.

(Advertentie)
(Advertentie)