Omrop TIP: 'Denk het onmogelijke', een Fryslân DOK over Pieter Kooistra

17 okt 2020 - 07:53

Met de Fryslân DOK 'Denk het onmogelijke' schetst documentairemaker Anne van Slageren een portret van Pieter Kooistra. De ideeën die Kooistra eind vorige eeuw ontwikkelde, zijn ook nu actueel.

Een einde aan ongelijkheid

"Wees realistisch. Denk het onmogelijke." Het zijn de woorden van de in Leeuwarden geboren kunstenaar Pieter Kooistra (1922-1998). Hij wilde de ongelijke verdeling van de welvaart in de wereld en de vernietiging van de planeet een halt toeroepen.

Pieter Kooistra in een IKON-documentaire - Foto: IKON

'Ooit een basisinkomen'

"Hij was een visionair", zo stelt Annemieke Roobeek, hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit.

Annemieke Roobeek, hoogleraar Nyenrode - Foto: Omrop Fryslân

Na het zien van beelden van hongerende kinderen in India begreep Pieter Kooistra dat kunst, dat hij omschrijft als 'het geestelijke', niet zonder 'het materiële' kon. Hij ging op reis en bedacht een plan voor een wereld-basisinkomen.

Econome Annemieke Roobeek voorspelt nu: "Een basisinkomen voor iedereen gaat ooit bij onze tijd en de wereld horen." Ze ziet daarbij zelfs een rol weggelegd voor de Europese Centrale Bank.

Pieter Kooistra aan het werk in het Veerhuis - Foto: IKON

Kunstuitleen

In de Fryslân DOK 'Denk het onmogelijke' gaat Brigitta Scheepsma, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente Tytsjerksteradiel, op zoek naar de mens Pieter Kooistra en zijn ideeën. In het Veerhuis aan de Waal in Varik, waar Kooistra werkte, ontmoet ze Henry Mentink, die het gedachtegoed van Pieter Kooistra levend wil houden.

Ze bezoekt Terschelling, waar Pieter Kooistra een alternatieve vakantiekolonie opzette en op het idee kwam voor een Kunstuitleen. In 1989 werd die opgericht. Zijn vriendin Trees Niekus vertelt over deze gedreven man: "Hij was niet te stoppen."

Brigitta Scheepsma, GroenLinks Tytsjerksteradiel - Foto: Omrop Fryslân

Fryslân DOK: 'Denk het onmogelijke', een portret van Pieter Kooistra

Zaterdag 17 oktober, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 18 oktober 13.10 uur)
Zondag 18 oktober, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

(Advertentie)
(Advertentie)