Jan van der Bij gaat van het Earnewâldster skûtsje naar EK-goud: "Dat besef je niet"

16 okt 2020 - 08:00

Absurd en onwerkelijk. Zomaar twee woorden die vertellen hoe roeier Jan van der Bij zich voelt na de Europese titel. Zondag won Van der Bij met de vier-zonder-stuurman een gouden medaille op het EK roeien in het Poolse Poznan. De prestatie van de roeier uit Oudega (Smallingerland) is nog opvallender, als je bedenkt dat hij pas vijf jaar geleden is begonnen met roeien.

Jan neemt ons mee naar de gouden finale van het Europees kampioenschap:

Jan, van harte gefeliciteerd met de EK-titel! Hoe is je carrière begonnen?

"Ik heb eerst aan de NHL gestudeerd en toen zeiden docenten: 'Als je echt accountant wil worden, moet je doorgaan. Zo ben ik vijf jaar geleden in Amsterdam beland. Toen zou ik even een masterstudie van een jaar doen, maar dat liep uit. Ik werd lid van een roeivereniging en daar zagen ze wel wat in me. Ik ben bij de top van de vereniging gescout door coach Mark Emke. Die heeft me uitgenodigd bij het Nederlandse team. Dat was in mijn derde jaar. Nu zijn we in het vijfde jaar en heb ik een gouden medaille om mijn nek. Dat is absurd!"

Hoe is het om in vijf jaar van helemaal niets naar de top van Europa te gaan?

"Het moet nog altijd bezinken. Dat je zo snel bij de top zit, dat is super onwerkelijk, echt niet te geloven. Daar heb je veel tijd voor nodig gehad. Jongens waarmee ik roeide, hadden het dubbele aantal uren in de boot gezeten dan ik. Je moet altijd willen leren en luisteren naar wat een ander zegt. Ook al hebben ze commentaar op je, er zit altijd een kern van waarheid in en daar kan je van leren."

Foto: Omrop Fryslân

Waarom ben je dan zo goed?

"Dat is een goeie vraag, haha. Ik ben opgegroeid met het skûtsjesilen. Met mijn vader zat ik altijd op het Earnewâldster skûtsje. Dat is ook topsport. En ik bin rietsnijder geweest met mijn vader. Als je altijd door het moeras heen loopt, ben je ook wel fit. Dat kwam er ook uit op de roeimachine. Door de goede coaching en andere roeiers, sta ik hier nu. Daar heb ik heel veel aan te danken."

Ben je dan een supertalent?

"Haha. Ik wil mezelf niet omschrijven als een supertalent. Maar ik denk dat het altijd kan, als je maar wil. Maar blijkbaar heb je wel wat aanleg."

Hoe komt een Fries bij roeien?

"Het begint op een goede borrel in een introweek. Na een paar borrels wordt je wat uitgedaagd en wil je laten zien op een machine dat ook de Friezen sterk zijn. Daar zette ik de snelste tijd neer en zo werd ik uitgenodigd bij een studentenroeivereniging in Amsterdam. Daar viel ik op bij de coach. Het is prachtig hoe dat gelopen is."

Bekijk hieronder de reportage over Jan:

Wat is er sinds je gouden race allemaal op je afgekomen?

"Van alles. Ik heb zoveel WhatsApp-berichten gekregen, dat is onvoorstelbaar. Je komt er bijna niet doorheen. Ook via Facebook en Instagram, alles is zo overweldigend. Daardoor heb je zelf ook nog niet het besef wat je gedaan hebt. Als je ook opzoekt hoeveel er Europees kampioen geworden zijn in de vier-zonder-stuurman, dat is een tijdje geleden. De namen die daarin hebben gezeten, die ken je ondertussen. Dat zijn grote jongens. Dan denk je: 'Daar hoor ik misschien nu zelf ook wel bij'. Dat is nog een beetje apart. Het is heel erg wennen, dat besef je niet."

Je medaille is nog niet af geweest, zeker?

"Haha, nee. Elke keer wordt je wakker en denk je: 'Is het nu echt zo? Heb ik het niet gedroomd?' Dat is super apart."

Jan van Der Bij, Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema na hun EK-goud - Foto: ANP

Wat zijn je ambities?

"Ik heb altijd gezegd: op de Olympische Spelen in Parijs 2024 wil ik presteren. Maar, toen had ik niet gedacht dat ik al goud zou pakken op het EK in 2020. Misschien moet ik het bijstellen. Goud op de Spelen is de droom, daar wil ik zo lang mogelijk voor blijven gaan. Het zou in Tokio volgend jaar ook mogen. Als het daar lukt, houdt ik niet op. Dan wil ik ook door naar Parijs. Eerst zou meedoen in Tokio mooi zijn, maar nu wil je eigenlijk wel een medaille pakken. Het verandert het beeld wel. Zolang ik in de top zit, wil ik het blijven doen. Het is geweldig om mee te maken."

(Advertentie)
(Advertentie)