Eerste avond dat horeca dicht is: stilte in Heerenveen

15 okt 2020 - 22:52

Door de nieuwe coronamaatregelen van het Rijk is bij de meeste horecazaken donderdagavond het licht uit. Waar sommige restaurants en eetcafés nog snel voor een afhaalmenu zorgen, hebben verreweg de meeste zaken de deuren gesloten. Dat zorgt in de centra van de Friese dorpen en steden voor een vreemde sfeer.

De Oude Koemarkt in Heerenveen - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

"Het is jammer, maar het kan niet anders. Als ik zie wat voor feesten er gevierd worden, zoals in Den Haag, dan is dat gewoon niet verstandig", vertelt een man in Heerenveen. In het dorp zijn nog een aantal restaurants open, maar op straat is alles een stuk stiller dan anders. Het enige geluid dat je hoort zijn de brommers die alle bestellingen wegbrengen.

Treurige dag

Ook bij Ristorante Pizzeria Paolo wordt in de keuken druk gewerkt. Stapels aan pizzadozen worden klaargezet en op alle tafeltjes zijn kaarsjes aangestoken. Maar het is vooral een treurige dag, vertelt de eigenaar. "Het lijkt alsof je weer een nieuwe nachtmerrie ingaat. Je weet niet wanneer je weer open kunt. Normaal is tien procent van onze omzet maar afhaal. Dat is nu misschien iets hoger, maar normaal hebben we altijd een vol restaurant."

Verderop wordt bij grillroom Bapiro ook nog hard gewerkt. Hier zijn ze wel gewend om meer afhaalbestelling te krijgen, maar aan de sfeer valt niet te wennen. "Het is wel moeilijk, hoor. Je ziet bijna niemand op straat, het is minder gezellig. Er zijn altijd feestjes in Heerenveen, dit zijn we niet gewend. We hopen dat het snel weer voorbij is."

Verslaggever Jeroen Boersma merkt hoe stil het in Heerenveen is

(Advertentie)
(Advertentie)