29 bewoners en 51 medewerkers Friese verzorgingshuizen besmet met corona

15 okt 2020 - 17:02

Momenteel hebben 29 bewoners en 45 medewerkers van verzorgingshuizen in Fryslân het coronavirus. Dat blijkt uit een rondvraag van Omrop Fryslân langs zes zorgorganisaties: Alliade, Patyna, Noorderbreedte, ZuidOostZorg, Kwadrantgroep en Hof en Hiem.

Hoe giet it mei ferpleechhuzen yn de twadde coronagolf

Landelijk groeit het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen. In een artikel in de NRC staat: "Het aantal in juli en augustus was nog zo'n 100 per week, afgelopen week raakten 723 ouderen besmet, vergeleken met 623 de week ervoor. Dit blijkt uit de registratie van beroepsvereniging voor specialisten ouderengeneeskunde Verenso. Het gaat veelal om 80-plussers die ook lijden aan dementie. In totaal hebben sinds maart ruim 13.000 verpleeghuisbewoners corona opgelopen."

Met 14 bewoners en 15 medewerkers die momenteel besmet zijn, heeft Noorderbreedte de meeste besmettingen. De bewoners wonen allemaal in Bennemastate in Hurdegaryp, waar begin oktober ook al veel besmettingen waren. De organisatie geeft aan dat de eerste bewoner die corona had, inmiddels weer is hersteld. Maar er is ook een bewoner overleden aan het virus.

Uit bron- en contactonderzoek is niet naar voren gekomen waar het virus vandaan komt. "Dat kan van en medewerker of een bezoeker komen. Aangezien het bij de inwoners van Bennemastate om mensen met een dementieel beeld gaat, is het niet duidelijk. De bewoners zijn niet te isoleren op hun kamer, dus ze komen ook overal. Daarmee zie je ook dat een verspreiding vrij snel gaat", vertelt regiomanager bij Noorderbreedte André Oosterhof.

Tweede golf

De eerste golf verliep heel anders dan deze tweede, volgens Oosterhof. "In de eerste coronagolf in maart was de brandhaard natuurlijk echt in het zuiden van het land. Daarvandaan trok die verder het land door. Dat zie je nu niet. Je ziet dat het geen grenzen kent: allerlei brandhaarden, ook in deze regio. Dat maakt dat hij veel grilliger en onvoorspelbaar verloopt, maar dat het ook wel veel sneller gaat".

Foto: Shutterstock

André Oosterhof van Noorderbreedte

Bij de organisatie Hof en Hiem zijn er ook veel besmettingen op dezelfde locatie. In woonzorgcentrum Suderrige in Lemmer zijn 6 bewoners en 4 medewerkers positief getest. In overleg met de GGD is het tehuis met 75 bewoners direct gesloten tot in ieder geval 18 oktober.

De bewoners zijn inmiddels overgebracht naar de Covid-afdeling in het Anna Schotanus in Heerenveen. Die locatie is speciaal ingericht voor coronapatiënten van bejaardentehuizen. Momenteel liggen daar 24 coronapatiënten. Volgens Matthijs Bergsma van Alliade, die voorziet in de zorg in Anna Schotanus, lagen er tijdens de eerste coronagolf maximaal 30 mensen. De afdeling heeft plek voor 140 mensen.

Personeelstekort?

Hoe de roosters rond te krijgen zijn, is bij elke organisatie anders. Alliade en Noorderbreedte geven bijvoorbeeld aan een grote 'flexpool' te hebben, waardoor ze tekorten opvangen.

Medewerkers die een vakantie hadden geboekt, hebben deze geannuleerd en gezegd dat ze ook komen helpen.

John van Arnhem fan Hof en Hiem

Hof en Hiem pakt het anders aan, zegt bestuurder John van Arnhem: "Er is op dit moment krapte bij ons, maar gelukkig hebben we verschillende locaties en kunnen we uitwisselen. Daarnaast hebben medewerkers die een vakantie hadden geboekt deze geannuleerd en gezegd dat ze ook komen helpen. Echt top!"

John van Arnhem fan Hof en Hiem

Aantal besmettingen coronavirus in Friese verzorgingshuizen

Bewenners Meiwurkers
Noorderbreedte 14 15
Zorggroep Alliade 7 9
Hof en Hiem 6 4
Patyna 0 8
ZuidOostZorg 2 4
Kwadrantgroep 0 5
Totaal 29 45
(Advertentie)
(Advertentie)