Horeca vier weken op slot: "Het is een domper voor ons"

15 okt 2020 - 13:59

Sinds woensdagavond moeten alle horecagelegenheden vier weken dicht. Zo ook café De Laatste Stuiver in Lemmer. Verslaggever Jeroen Boersma ging langs om de sfeer van de voorlopig laatste kroegavond bij te wonen.

Hoareka foar fjouwer wiken op slot

Woensdagavond negen uur. Het is het laatste uurtje in vier weken dat café De Laatste Stuiver in Lemmer nog open mag. Het is gezellig, al zit iedereen wel aan eigen tafeltjes. Aan de bar zit bedrijfsleider Lowy Friso aan een biertje. "Het is gigantisch frustrerend. We hebben ons uiterste best gedaan om aan alle maatregels te voldoen. We snappen de nieuwe maatregels wel, maar het is voor ons een domper." De gasten bestellen nog een paar shotjes sterke drank. Nu het nog kan.

Lekker Netflixen

Op de televisie staat het voetbal aan, Italië scoort al snel de 1-0 tegen Nederland. Toch zitten de meeste gasten meer naar hun glas te kijken en met elkaar te praten. De Laatste Stuiver is een echt bruin café, voor veel gasten bijna een tweede thuis. Hoe moet dat nu, vier weken thuis zitten? "Op de bank Netflixen of Disney+. Ja, ik ben ook alleen, dan maar lekker Netflixen", vertelt Partricia van der Mark. Ze snapt de maatregels wel: "De besmettingen worden steeds meer, dus er moesten maatregelen genomen worden. Jammer dat de horeca de dupe is, maar er moest wel iets gebeuren."

Je hebt het maar te accepteren.

Zo zien de meeste gasten het. Jammer, maar het is niet anders. Je hebt het maar te accepteren. "We werken zelf ook bij een restaurant. Dat is nu ook afgelopen voor de komende tijd. Het is jammer, maar je kunt er niks aan veranderen", vertelt Mike Brongers.

Tegelijkertijd bestelt hij met zijn vrienden nog maar een rondje shotjes. Ze zijn de jongere gasten deze avond. Maar dat juist zij er nu op aan worden gekeken dat er zoveel coronabesmettingen zijn, vinden ze onterecht. "Wij houden ons wel aan de maatregelen. Thuis gaan we ook niet met meer dan drie mensen zitten. De boetes zijn wel verlaagd, maar daar heb ik geen zin in", legt Hielke Oosterbaan uit.

Lowy Friso van café De Laatste Stuiver - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Het is een zware dobber

Lowy Friso, bedrijfsleider van De Laatste Stuiver

En dan klinkt het laatste nummer van de avond. Toepasselijk: het is het Telekids-nummer van Carlo en Irene, '3 minuten'. "De klok die blijft maar tikken, dus we komen er wel, nog een paar seconden, De allerlaatste ronde, de koek is nu dus helemaal OP!"

Lowy heeft het nog een paar minuten kunnen rekken, maar nu moet echt iedereen naar huis toe. Het Nederlands elftal moet nog 20 minuten spelen, maar in de kroeg kan de wedstrijd niet worden uitgekeken.

Dubbel gevoel

Bij de deur zwaait Lowy de gasten na. "Tot over vier weken!" En dan is het leeg. "Het is heel simpel. Zo meteen lekker naar bed, morgen crisisberaad en dan kijken we wel verder. Het is een zware dobber." Toch heeft hij wel begrip voor de situatie. "Het is een dubbel gevoel. Het is gewoon zoals het hoort. We kunnen lang en breed lullen, maar uiteindelijk moeten de maatregels ervoor zorgen dat de besmettingen naar beneden gaan. Zodat we weer normaal met elkaar om kunnen gaan."

(Advertentie)
(Advertentie)