Toch groen licht voor eredivisie vrouwen: "Het was een mega-achtbaan"

15 okt 2020 - 07:25

Ongeveer vijf uur nadat de KNVB bekendmaakte dat de eredivisie voor vrouwen de komende weken stil zou liggen, zei sportminister Van Ark in de Tweede Kamer dat de competitie wel door moet gaan. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen." Tot blijdschap van Jessica Roosenburg, voorzitter van het vrouwenteam van SC Heerenveen.

Het vrouwenteam van SC Heerenveen - Foto: www.orange-pictures.nl

Een groot deel van vrouwenvoetballend Nederland was woensdagmiddag nog boos en teleurgesteld dat er geen uitzondering gold voor de eredivisie voor vrouwen, terwijl de ere- en eerste divisie voor mannen wel door mocht gaan. "Het voelde heel dubbel", zegt Roosenburg. "Waarom de mannen wel en de vrouwen niet?" Ze is ook realistisch: "De mannen voldoen aan de medische eisen, zij worden regelmatig getest. Wij niet, dat komt onder andere door de kosten."

De meiden geven er alles voor, die willen niets liever dan voetballen.

Jessica Roosenburg, voorzitter vrouwenploeg SC Heerenveen

Daar moet dus nog een oplossing voor komen, maar de eerste stap is gezet. "Ik ben er zeker blij mee. Het was een mega-achtbaan voor iedereen. We gingen van links naar rechts in de emotie. De meiden geven er alles voor, die willen niets liever dan voetballen."

Er moet nog wel wat worden uitgewerkt: "Donderdag gaan we met elkaar in gesprek hoe het vrouwenvoetbal ook kan voldoen aan die 'sportieve bubbel'. Het wordt een dag van veel gesprekken. Eerst overleg met de staf, daarna met de mannen, dan met de KNVB." Het gaat dan onder meer over wie het intensieve testbeleid moet betalen.

Vrijdag voetballen?

Na die gesprekken moet duidleijk worden of de uitwedstrijd tegen FC Twente vrijdag door kan gaan. "We weten niet of dat haalbaar is. We waren wel volop in voorbereiding op de wedstrijd, maar de vraag is of dat nu realistisch is."

Jessica Roosenburg

(Advertentie)
(Advertentie)