Noordelijk Film Festival gaat niet door, maar er komen wel films

15 okt 2020 - 06:44

Het Noordelijk Film Festival gaat dit jaar niet door. De organisatie zou met een aangepast programma komen, maar met de nieuwste coronamaatregel niet worden gehouden. Er komen wel films in bioscopen. Daar mogen dan dertig mensen heen.

Bioscoop - Foto: Shutterstock.com

Normaal gesproken is een groot deel van het filmfestival in schouwburg De Harmonie. Dat ging al niet meer door, want dat vond de organisatie niet verantwoord. Het plan was om het filmprogramma te vertonen op andere locaties in provincie. Dat gaat nog wel door onder de naam Noordelijk Film Programma, maar alle projecten en de horeca eromheen worden geannuleerd. Daarom mag het geen festival meer heten. Het is volgens de organisatie ook niet mogelijk om het filmprogramma 'an sich' nog als festival of evenement te ervaren.

Verdrietig, maar begrijpelijk

Dat betekent dat er dit jaar onder meer geen 48 Hour Film Project is, geen activiteiten voor de filmmakers en geen live-optredens zijn. "Dat is verdrietig, maar ook begrijpelijk in deze tijd", zegt Fredau Buwalda, de artistiek leider en filmprogrammeur. "We hopen met het Noordelijk Film Programma, dat we nu overdragen aan de bioscopen en filmtheaters, toch nog iets moois te bieden in de donkere dagen."

Juist in een lockdown kan een veilige culturele ontsnappingsmogelijkheid ook van groot belang zijn.

Fredau Buwalda, artistiek leider en filmprogrammeur

Zo hebben mensen toch nog iets om naar uit te kijken, is de gedachte. "Want juist in een lockdown kan een veilige culturele ontsnappingsmogelijkheid ook van groot belang zijn. Het zal niet voor niets zijn dat de overheid de bioscopen en filmtheaters nu niet sluit."

De films waren geselecteerd voor het Noorderkroon-programma zijn van maandag 9 tot en met 12 november te zien in Slieker Film in Leeuwarden. De wedstrijd vindt 'virtueel' plaats. Andere locaties waar het filmprogramma wordt vertoond zijn Pathé Cinema in Leeuwarden, De Bios en De Lawei in Drachten, CineSneek, De Bios in Heerenveen en De Koornbeurs in Franeker.

(Advertentie)
(Advertentie)