Opening Horecazaak De Friezinn op De Westhoek moet worden uitgesteld

14 okt 2020 - 20:15

In deze tijden een horecazaak runnen is zwaar, maar een nieuwe zaak beginnen is al helemaal een avontuur. Toch zette Douwe Gerlof Heeringa deze zomer zijn handtekening onder het koopcontract van een restaurant op De Westhoek, ondanks de coronatijd. De zaak zou over twee weken feestelijk worden geopend, waarbij ook commissaris van de Koning Arno Brok aanwezig zou zijn. Maar de opening kan eerst niet plaatsvinden.

Het is een teleurstelling voor de beginnende horeca-ondernemer, maar helemaal onverwachts kwam het niet. Dat de zaak nu op z'n vroegst pas over vier weken kan worden geopend, is natuurlijk wel een tegenvaller. Volgens Heeringa redt hij het eerst wel, maar veel langer dan die 4 weken moet het eigenlijk niet duren.

Er wordt nog druk verbouwd, er is veel geïnvesteerd, dus er moeten toch ook wel snel inkomsten komen. Heeringa vindt het vooral vervelend dat het perspectief niet duidelijk is. Hij hoopt dat er in ieder geval tijdens de kerstdagen wel volop kan worden gedraaid. "De maand december is een heel belangrijke maand voor de horeca", zo zegt hij.

Foto: Simone Scheffer

'Elk nadeel heeft zijn voordeel'

De herberg wordt volledig vernieuwd. In het nieuwe interieur hebben ze zelfs al coronaproof elementen toegepast. Zo is er niet aleen meer ruimte en afstand, maar ook een keuken waar eten op afstand kan worden afgegeven.

Op de vraag waarom hij in deze coronatijd het risico van ondernemen is aangegaan, zegt Heeringa dat hij gelooft dat wanneer je door deze tijd heen komt, je het bewijst hebt dat de zaak met zekerheid een goede toekomst krijgt. Toen in augustus de koop eenmaal definitief was, was er nog geen sprake van een tweede golf. Dat die er zou komen dat wist hij eigenlijk wel, maar Heeringa nam het risico op de koop toe.

"Elk nadeel heeft z'n voordeel", zei Johan Cruijf ooit. Dat gaat eigenlijk ook wel een beetje op voor de eigenaar van de nieuwe herberg: de stress om het over twee weken tiptop op orde te hebben, is nu eventjes weg.

Foto: Simone Scheffer

Douwe Gerlof Heeringa

Nog geen personeel aannemen

De eerste gevolgen zijn al wel merkbaar. Afgelopen week werd er een 'speeddate' gehouden met het potentiële nieuwe personeel. Maar na de persconferentie van dinsdagavond is duidelijk dat deze mensen nog niet kunnen worden aangenomen. Douwe Gerlof vindt dat erg jammer. Zo eenvoudig is het niet om goed horecapersoneel te vinden, zegt hij, en deze ploeg zat vol energie. Het is voor hem en deze mensen een uitdaging om de energie wel vast te houden, totdat zijn zaak wél open kan.

Hij hoopt, nu blijkt dat het OMT de regering heeft geadviseerd om restaurants wel onder voorwaarden open te laten, dat er toch een mogelijkheid is om over een paar weken de deuren te openen.

(Advertentie)
(Advertentie)