Toren van Marsumer Poptaslot in de steigers; ui krijgt nieuwe leien

14 okt 2020 - 16:43

Groot onderhoud voor het Poptaslot in Marsum: de westelijke toren van het gebouw staat in de steigers: na goed 40 jaar krijgt de 'ui' weer nieuwe leien en nieuw loodwerk. De kleine kajuten worden ook meegenomen en de windwijzers opnieuw verguld. Naar alle gedachten zal het werk eind december klaar zijn.

Toer Poptaslot yn de stegers; sipel kriget nije laaien

Er zijn wel eens eerder renovaties geweest, maar na veertig jaar is de ui nu weer aan de beurt, zegt slotbewaarder Bert Prins. Er was nogal wat lekkage in en daarom moet het opnieuw worden belegd met leien. Verder worden bij wijze van steekproef een paar muur-ankers uit de muur gehaald. Als die verroest zijn, worden alle muur-ankers aangepakt.

Vanwege de corona komen er sinds maart geen bezoekers op het Poptaslot en dus hebben de bouwvakkers alle ruimte. Op dit moment wordt bij de steigers een bouwlift opgebouwd. Eén van de liftbouwers ziet de voordelen wel in van deze klus: "Het zijn mooie projecten. Je kunt een beetje om je heen kijken. Zo'n oud gebouw spreekt wat meer tot de verbeelding. Ik ben hier nog nooit eerder geweest."

De voortuin van het Poptaslot is wel open voor bezoekers. Nieuwsgierigen kunnen vanuit de tuin de renovatie volgen.

Foto: Omrop Fryslân, Afke Boven

Verslaggever Johanna Brinkman bij het Poptaslot (1)

Verslaggever Johanna Brinkman bij het Poptaslot (2)

Trefwoorden: 
werkzaamheden Marsum Poptaslot
(Advertentie)
(Advertentie)