Hengelsportvereniging Voorwaarts uit Drachten in actie voor schone vijvers

14 okt 2020 - 16:04

Niet meer kunnen vissen en zwemmen door een wildgroei aan waterplanten. Dat is het geval in verschillende vijvers in Drachten. Hengelsportvereniging Voorwaarts uit Drachten wil dat niet meer. Ze hebben daarom als proef een specialistisch bedrijf ingeschakeld om de planten te verwijderen. Voor twee vijvers is dat een klus van zes dagen en het kost maar liefst 16.000 euro.

Angelsportferiening Drachten yn it spier foar skjinne fivers

Met een speciale boot worden de planten uit het water gehaald. De methode die wordt gebruikt zorgt ervoor dat de planten ook definitief verdwijnen. Dit is tegenstelling tot maaien. Dan komme de planten na verloop van tijd terug.

Levensgevaarlijk

Volgens bestuurslid Siebe Huizenga zijn de planten niet alleen vervelend voor de vissers, maar is het ook nog eens gevaarlijk voor kinderen. "Als je erin valt, die planten zitten vast in de grond, daar kun je niet in zwemmen", zegt Huizenga.

De vereniging betaalt het schoonmaken van de vijver in samenwerking met Sportvisserij Fryslân en Nederland uit eigen zak. De gemeente Smallingerland betaalt dus niet mee. "Dan kunnen ze ook niet nee zeggen", zegt Huizenga.

De vereniging hoopt dat als deze proef lukt, de gemeente de volgende keer wel wil meebetalen. "Als dit allemaal goed gaat is het op de lange termijn goedkoper. Als het allemaal weg is dan krijg je een natuurlijke vijver, met natuurlijke plantengroei. Dan heb je bijna geen onderhoud", zegt Huizenga.

Bekijk hieronder het hele gesprek met Siebe Huizenga:

Folsleine petear Siebe Huizenga

Ook Sportvisserij Fryslân betaalt een derde deel van de kosten. De koepelorganisatie zou graag in elke gemeente een 'visparel' willen hebben. "Dit soort wateren zijn heel belangrijk voor specifieke doelgroepen. Hier staan bijvoorbeeld veel ouderenwoningen, maar ook de jeugd kan op steeds minder plekken sportvissen. Daarom vinden wij het heel belangrijk om visparels te realiseren", zegt Tamme Smit van Sportvisserij Fryslân.

Bekijk hieronder een gesprek met Tamme Smit van Sportvisserij Fryslân:

Folsleine petear Tamme Smit

Verslaggever Lars de Leeuw was bij de vijver

(Advertentie)
(Advertentie)