Vrijwilligers sportverenigingen in de knel: "Ze staan voor problemen waar ze niet op voorbereid zijn"

14 okt 2020 - 13:41

Het verbod op wedstrijden en trainingen bij het amateurvoetbal moet niet veel langer duren dan vier weken, anders ontstaat er echt een probleem. Dan komen zaken zoals de districtsbeker in de knoop te zitten en zou het weleens zo kunnen zijn dat de competitie in januari helemaal opnieuw moet worden gestart. Dat zegt Jan Dirk van der Zee uit Gorredijk, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

Foto: Omrop Fryslân

"Het moet niet veel langer duren. Dan is er een veel groter probleem", zei Van der Zee. De scenario's daarvoor liggen al klaar, volgens hem. "Dan kun je denken aan bijvoorbeeld geen districtsbeker in het amateurvoetbal of geen nacompetities meer." Als het langer dan vier weken duurt, wordt naar alle gedachten de competitie in januari opnieuw opgestart.

Jan Dirk van der Zee

De KNVB heeft begrip voor de coronamaatregels van het kabinet, maar maakt zich wel grote zorgen over wat er overblijft voor de duizenden leden en vrijwilligers van de amateurclubs. "Als het nog langer gaat duren, speel je de eerste helft van dit seizoen bijna geen competitiewedstrijden en dan komt toch een beetje het plezier van jongeren maar ook senioren om te spelen in de verlegenheid", zegt Van der Zee. "En daarmee natuurlijk ook de contributie en de lidmaatschappen bij de vereniging."

"Consequenties zijn groot"

Volgens directeur Anne Jochum de Vries van Sport Fryslân krijgt het verenigingsleven een flinke terugslag. "Niet algeheel onverwacht, maar de consequenties zijn groot. Er ligt op dit moment een grote druk bij mensen die als vrijwilliger zijn betrokken bij de verenigingen en daar de boel aan het draaien houden."

Anne Jochum de Vries

Financieel gezien is aan de meeste problemen wel een mouw te passen, denkt De Vries. Het probleem is dat de binding die mensen hebben met hun vereniging nu wegvalt. "Mensen zijn vrijwilliger omdat ze het zo mooi vinden om bijvoorbeeld een training te verzorgen of als team steeds beter te worden." Volgens De Vries komen de vrijwilligers nu voor hele andere kwesties te staan: "Wij plaatsen hen nu voor problemen waar ze niet op voor zijn bereid."

Trouw aan de vereniging

Volgens de Vries valt het aflopende ledental bij sportverenigingen in Fryslân nog toe. "Wij zijn in Fryslân trouw aan ons verenigingsleven. Dat is ook het begin van de oplossing. Het zal de komenende maanden nog ingewikkeld blijven, maar we zullen trouw aan elkaar en de vereniging moeten zijn om de vereniging overeind te houden."

(Advertentie)
(Advertentie)