liveblog | 14 oktober 2020

Coronanieuws van 14 oktober: 124 nieuwe coronabesmettingen

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2020, 11:14 uur
22:38

Toezegging minister Van Ark: eredivisievrouwen vallen onder zelfde besluit als mannen

Minister Tamara van Ark (Sport) wil dat ook het eredivisievoetbal voor vrouwen door kan gaan. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen", zei ze in het coronadebat in de Tweede Kamer.
De KNVB maakte eerder bekend dat de eredivisie voor vrouwen niet onder de uitzondering zou vallen die het kabinet maakte voor profsporters op de coronamaatregelen. Die regels verbieden dat er in de komende vier weken gesport kan worden in teamverband. De minister wil eerst met de KNVB bespreken hoe de maatregelen die gelden voor mannenteams, zoals 'de sportieve bubbel', ook voor vrouwen zal gelden.
21:53

Het laatste rondje...

© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
21:07

Corona-app moet in het Fries: "Het is de tweede rijkstaal"

De corona-app moet er ook in het Fries komen, vindt gedeputeerde Sietske Poepjes. De app is nu in meer dan 10 talen te lezen, maar een Friese versie is er nog niet, terwijl het Fries wel de tweede rijkstaal van Nederland is. "Het is ook heel persoonlijk voor mensen. Dit gaat over je gezondheid, over je eigen welzijn en leefomgeving. Dan werkt het heel goed wanneer je dat in het Fries kunt doen, dat voelt vertrouwd", zegt Poepjes.
20:59

Kabinet onderzoekt of er extra steun voor bedrijven nodig is

Het kabinet wil de gevolgen van de flink aangescherpte coronamaatregelen voor bedrijven in kaart brengen. Premier Mark Rutte zegt dat de bestaande steunpakketten al berekend zijn op het huidige scenario. Hij sluit echter niet uit dat "er meer moet gebeuren".
20:51

SEH in gevaar

Het aantal oplopende ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus brengt ook de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen in gevaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) komt het nu iedere dag voor dat patiënten bij een ernstig ongeluk of hartfalen niet meer naar het ziekenhuis in de buurt kunnen. Dat komt omdat er geen doorstroom van patiënten in de ziekenhuizen is, en ic's en verpleegafdelingen vol raken.
20:46

Albert Heijn en Jumbo sluiten winkels niet eerder

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo zijn nog niet van plan om de winkels eerder te sluiten vanwege het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur. Andere supermarktketens, zoals Poeisz Supermarkten, doen dat wel.
Jumbo meldt dat het na 20.00 uur de schappen met alcohol zal afsluiten. Slijterijen in winkels gaan dan ook dicht. Albert Heijn wil de klant goed informeren met o.a. posters in de winkels.