Coronanieuws van 14 oktober: 124 nieuwe coronabesmettingen

14 okt 2020 - 22:57
  • Er zijn woensdag 124 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen, dinsdag waren dat er 143
  • Meer coronapatiënten op Friese ic's, minder op gewone afdelingen;
  • Helft van alle verpleeghuizen in Nederland heeft te maken (gehad) met corona;
  • Eén op de vijf werkende Nederlandsers minder inkomen door coronacrisis;
  • CNV-onderzoek: werkstress neemt toe, Arbo Unie: veel ziekmeldingen op werk;
  • Leraren en zorgpersoneel krijgen uitslag voorrangstest na 41 uren;
  • Beginnend restauranthouder kan niet los.
22:38
Toezegging minister Van Ark: eredivisievrouwen vallen onder zelfde besluit als mannen

Minister Tamara van Ark (Sport) wil dat ook het eredivisievoetbal voor vrouwen door kan gaan. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen", zei ze in het coronadebat in de Tweede Kamer.

De KNVB maakte eerder bekend dat de eredivisie voor vrouwen niet onder de uitzondering zou vallen die het kabinet maakte voor profsporters op de coronamaatregelen. Die regels verbieden dat er in de komende vier weken gesport kan worden in teamverband. De minister wil eerst met de KNVB bespreken hoe de maatregelen die gelden voor mannenteams, zoals 'de sportieve bubbel', ook voor vrouwen zal gelden.

21:53
Het laatste rondje...
Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
21:07
Corona-app moet in het Fries: "Het is de tweede rijkstaal"

De corona-app moet er ook in het Fries komen, vindt gedeputeerde Sietske Poepjes. De app is nu in meer dan 10 talen te lezen, maar een Friese versie is er nog niet, terwijl het Fries wel de tweede rijkstaal van Nederland is. "Het is ook heel persoonlijk voor mensen. Dit gaat over je gezondheid, over je eigen welzijn en leefomgeving. Dan werkt het heel goed wanneer je dat in het Fries kunt doen, dat voelt vertrouwd", zegt Poepjes.

20:59
Kabinet onderzoekt of er extra steun voor bedrijven nodig is

Het kabinet wil de gevolgen van de flink aangescherpte coronamaatregelen voor bedrijven in kaart brengen. Premier Mark Rutte zegt dat de bestaande steunpakketten al berekend zijn op het huidige scenario. Hij sluit echter niet uit dat "er meer moet gebeuren".

20:51
SEH in gevaar

Het aantal oplopende ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus brengt ook de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen in gevaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) komt het nu iedere dag voor dat patiënten bij een ernstig ongeluk of hartfalen niet meer naar het ziekenhuis in de buurt kunnen. Dat komt omdat er geen doorstroom van patiënten in de ziekenhuizen is, en ic's en verpleegafdelingen vol raken.

20:46
Albert Heijn en Jumbo sluiten winkels niet eerder

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo zijn nog niet van plan om de winkels eerder te sluiten vanwege het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur. Andere supermarktketens, zoals Poeisz Supermarkten, doen dat wel.

Jumbo meldt dat het na 20.00 uur de schappen met alcohol zal afsluiten. Slijterijen in winkels gaan dan ook dicht. Albert Heijn wil de klant goed informeren met o.a. posters in de winkels.

20:42
Niet langer recreatief schaatsen

Recreatief rijden kan niet meer in Thialf. De directie van de ijshal in Heerenveen heeft besloten dat schaatsers vanaf donderdag 15 oktober niet meer op de baan kunnen. Reden voor dit besluit zijn de aangescherpte coronamaatregelen.

19:32
Vrouwen Eredivisievoetbal ligt komende tijd stil

De komende vier weken wordt er nog 'gewoon' gevoetbald in de ere- en eerste divisie, maar dat geldt niet voor de eredivisie voor vrouwen. Daar kwam voetbalbond KNVB achter na overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Nu de Vrouwen Eredivisie de komende tijd stilligt, was de 2-1 nederlaag van vrijdag, tegen Ajax, voorlopig de laatste wedstrijd die de vrouwen van Heerenveen speelden.

19:23
Q&A met huisarts Bart Maats

Bart Maats, een huisarts uit Gorredijk die zelf ook het coronavirus heeft gehad, beantwoordde woensdagmiddag in het radioprogramma Weistra op Wei zoveel mogelijk vragen van luisteraars over corona.

19:19
Bekerwedstrijden amateurclubs verplaatst

De bekerwedstrijden van Harkemase Boys tegen Kozakken Boys worden verplaatst naar begin december. Zo lost de KNVB het probleem van de amateurclubs in de KNVB-beker op.

Amateurs mogen niet trainen

De KNVB-beker is een toernooi voor clubs uit het betaald voetbal, maar er doen ook amateurclubs aan mee. Die mogen echter niet trainen de komende tijd. Door de wedstrijden met amateurploegen te verplaatsen naar begin december, heeft de KNVB een oplossing voor dat probleem gevonden.

De bekerwedstrijden van SC Heerenveen (tegen TOP Oss) en SC Cambuur (tegen RKC) blijven wel staan op eind oktober.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)