Geen witte, maar gele nummerborden bij Friese vakantieparken

Het is herfstvakantie en normaliter trekken veel mensen er dan op uit, vaak ook naar het buitenland. Nog net even naar de zon. Maar dat kan nu niet. Veel Nederlanders zijn ondankshet advies om zoveel mogelijk thuis te blijven, toch op vakantie, maar dan wel in eigen land. En dat betekent weer wat drukte op de vakantieparken.
Fryske Fakansjeparken
De parkeerplekken bij Eysingastate in Sint Nicolaasga hadden deze weken vol moeten staan met witte nummerborden. Maar vanwege het hoge aantal besmettingen met het coronavirus in ons land, blijven de Duitse gasten voor een groot deel weg. Toch zijn er nog redelijk wat mensen die het vakantiepark met zo'n 50 bungalows aandoen.
Karin en Hans Leufkens uit Limburg zijn twee van die bezoekers. Ze hadden eigenlijk andere plannen voor deze herfst, maar door omstandigheden slapen ze nu in Sint Nicolaasga.
De plannen waren Sardinië of Denemarken, en dan is Fryslân natuurlijk wel wat anders. Al maken de Leufkens zich daar niet zo druk over. "Het is gewoon een hele andere vakantie: warm aankleden en dan naar de Waddenzee of het IJsselmeer en dan met een bak koffie in een restaurant."
Dat de plannen van vele vakantiegangers in allerijl moesten worden veranderd, merken ze ook in Sint Nicolaasga. Dieneke Soeting van het vakantiepark: "Zelfs gisteren waren er nog mensen die boekten, en die dezelfde dag nog arriveerden voor een week vakantie in Fryslân."

Horeca

Ondanks deze positieve geluiden maken ze zich bij Eysinga State wel wat zorgen over de persconferentie van dinsdagavond. Mogelijk moet de horeca opnieuw de deuren sluiten: "Dat is een strop voor de horeca-ondernemer die hier in het restaurant zit."
De Limburgse gasten wachten het intussen af, ze hebben in ieder geval genoeg plannen voor de komende week, die ook met eventuele nieuwe coronamaatregelen nog goed te doen zijn: "Beetje rondrijden Stavoren, Joure, Wolvega. In verband met Covid doe je natuurlijk niet de grote steden."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij het vakantiepark in Sint Nicolaasga

Aanpassen

Even verderop, bij een vakantiepark in Langweer, denken de gasten er ook zo over. "Wij komen uit Amsterdam en zijn vaak in Friesland te vinden," begint Bas Verschoor zijn verhaal. Hij is met zijn familie en enkele vrienden naar het dorp gekomen. "Iedere gezin heeft een eigen huisje en dus hebben we hier prima de ruimte. De kinderen spelen leuk en dan zijn de ouders ook blij." Bij Langweer zijn ze echter afhankelijk van de horeca in de omgeving. Mensen willen toch een hapje eten ergens. "Maar wij maken ons niet druk over die sluiting," zegt Verschoor. "We passen ons aan en als het zo is, dan zien we wel verder."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Spannend

Beheerder Bauke Jonkman vindt de herfst wel een spannende periode. "Het is mooi om te horen dat niet iedere gast zich druk maakt, maar toch is het voor ons wel spannend. We weten niet wat er komt en hoeveel mensen nog willen, als ze niets kunnen doen hier. We zullen zien hoe dat komt. Voor de herfst zijn in ieder geval alle 15 huisjes die we hebben volgeboekt, maar het verandert zo snel. Vandaag waren er al twee annuleringen. We zullen zien."

Overzicht

Het is tot nu toe een uitdagend jaar geweest voor de toerismesector in onze provincie. Volgens de cijfers van het CBS is in het tweede kwartaal van 2020 een duidelijke neergang te zien in het aantal overnachtingen in de provincie. In de zomermaanden werd dit weer wat gecompenseerd, maar het zijn de herfstmaanden die moeten uitwijzen of de schade van dit voorjaar goedgemaakt kan worden.