Recordaantal doodgereden otters verwacht op Friese wegen

12 okt 2020 - 06:18

Er zit een nieuw jaarrecord aan doodgereden otters aan te komen. Vorig jaar werden er 53 otters doodgereden, maar deskundige Harrie Bosma van de Zoogdierenvereniging verwacht dat het er dit jaar meer dan 60 worden. Nu al zijn er 51 dieren doodgereden, met name op de snelwegen. De meeste otters sneuvelen op de A7 en de A32.

Rekord oantal deariden otters kommendewei

De toename in het aantal doodgereden otters komt voor een deel doordat de populatie otters nog steeds groeit. "Daardoor komen zij ook buiten de natuurgebieden", zegt Bosma. Maar ook het onderhoud van bestaande voorzieningen om de dieren bij de wegen vandaan te houden, laat te wensen over. Bosma dringt aan op betere maatregelen op de snelwegen om de otters te beschermen.

Rijkswaterstaat onderneemt actie

Rijkswaterstaat heeft toegezegd binnen nu en vier weken beschadigde wildroosters op de A6 te laten repareren. Dat heeft langer geduurd, omdat de klus van een aannemer overging naar een ander. Verder probeert de organisatie boven water te krijgen wat het aandeel is van de Friese snelwegen in het grote aantal doodgereden otters.

Rijkswaterstaat wil met de Zoogdierenvereniging bekijken op welke plekken er nog meer moet worden gedaan om de dieren te helpen. Tot nu toe waren het vooral mannetjes die doodgereden werden, maar nu neemt het aantal vrouwtjes ook toe. Dat heeft met de tijd van het jaar te maken.

Saakkundige Harrie Bosma mei de 51ste deariden otter fan Fryslân - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Deskundige Harrie Bosma

(Advertentie)
(Advertentie)