Coronanieuws 11 oktober: nieuw dagrecord in Fryslân met 179 coronabesmettingen

11 okt 2020 - 18:11
  • Zondag zijn er 179 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân; zaterdag waren dat er 114;
  • Er liggen 22 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen, van wie 6 op de intensive care;
  • Het kabinet en het RIVM overleggen op het Catshuis over nieuwe coronamaatregelen;
  • De CoronaMelder is nu in heel Nederland ingevoerd. De app krijgt een 7 van de burgerrechtenorganisaties.
21:30
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog over het coronavirus van zondag 11 oktober 2020. Maandagochtend zijn we er weer met een nieuw liveblog. Iedereen dank voor het volgen.

17:57
Weer meer patiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag verder opgelopen naar 1233. Dat zijn er 43 meer dan een dag daarvoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 247 coronapatiënten op de intensive cares.

14:38
179 nieuwe besmettingen, nieuw dagrecord

Er zijn in de afgelopen 24 uren 179 inwoners van Fryslân positief getest op het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan zaterdag. Het is een nieuw dagrecord. De meeste nieuwe besmettingen zijn in de gemeente Leeuwarden. Daar zijn 52 mensen positief getest op het virus. In Súdwest-Fryslân waren het er 24. Er zijn de afgelopen 24 uren geen mensen met corona opgenomen in het ziekenhuis en ook zijn er geen nieuwe sterfgevallen gemeld.

Aantal coronabesmettingen in de afgelopen 24 uren per gemeente

Gemeente Aantal besmettingen
Achtkarspelen 7
Ameland 2
Dantumadiel 3
Ooststellingwerf 6
Vlieland 0
De Fryske Marren 13
Harlingen 4
Heerenveen 13
Leeuwarden 53
Noardeast-Fryslân 5
Opsterland 5
Schiermonnikoog 0
Terschelling 4
Smallingerland 11
Súdwest-Fryslân 24
Tytsjerksteradiel 7
Waadhoeke 19
Weststellingwerf 4
Totaal: 179
13:58
Nieuwsforum Buro de Vries over corona

In het nieuwsforum van het radioprogramma Buro de Vries ging het vooral over, hoe kan het ook anders, corona. Presentator Simone Scheffer discussieerde met de forumleden huisarts Berber Pieksma, directeur van Izore Anne-Marie van Elsacker en VVD-kamerlid Aukje de Vries onder andere over de impact die het coronavirus op ons heeft. Hoe staan we ervoor, wat zijn wel en wat zijn geen goede maatregelen? Wat is de beste manier om de coronacrisis aan te pakken, op zowel medisch als economisch vlak?

Luister hieronder naar de discussie tussen Pieksma, Van Elsacker en De Vries:

Nieuwsforum Buro de Vries

Foto: Omrop Fryslân
11:24
Coming Out Day zonder activiteiten

In de hele wereld is het Coming Out Day, de dag voor de acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit. Op vrijwel alle overheidsgebouwen in Nederland wappert daarom de regenboogvlag en ook in diverse Friese gemeente is de vlag te zien. In de meeste gevallen al sinds vrijdag, want voor de zondag geldt een afwijkende vlaginstructie. Er zijn geen manifestaties en evenementen, omdat er vanwege de coronacrisis geen groepen bij elkaar mogen komen.

Op het Provinciehuis in Leeuwarden wappert de regenboogvlag voor het eerst op Coming Out Day.

Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
10:28
Per post stemmen?

Als in maart per post kan worden gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen, overweegt een derde van de mensen die willen stemmen om van deze optie gebruik te maken. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om per post te stemmen, vanwege het coronavirus.

Wordt dat niet mogelijk, dan overweegt 11 procent van degenen die wel van plan waren hun stem uit te brengen om dit toch niet te doen. Als stemmers thuisblijven, zou dat volgens De Hond negatief kunnen uitpakken voor partijen als CDA, ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren, SP en 50PLUS. De partijen FVD, D66 en PVV zouden er het minste last van hebben.

10:05
Overleg op het Catshuis over nieuwe maatregelen

In het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president, wordt onder leiding van premier Mark Rutte opnieuw in informele sfeer gesproken over de aanpak van de coronacrisis. Het aantal besmettingsgevallen is de afgelopen week in heel Nederland weer fors gegroeid. Aanwezig bij het overleg zijn onder anderen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Jaap van Dissel van het RIVM.

De Jonge zei zaterdag dat extra maatregels onvermijdelijk zijn als het aantal besmettingen niet afneemt. Dinsdag is er weer een persconferentie en waarschijnlijk worden er dan nieuwe maatregelen bekendgemaakt.

10:00
Welkom in dit liveblog

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van zondag 11 oktober. In dit liveblog melden wij het laatste coronanieuws uit Fryslân en de rest van het land. Het liveblog van zaterdag 10 oktober is hier terug te lezen.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)