Tekeningen voor vlot Sterke Yerke 4 zijn klaar

10 okt 2020 - 22:14

De initiatiefnemers van de Sterke Yerke 4 hebben de financiering voor een nieuw vlot bijna rond. Want veertig jaar nadat het vlot Sterke Yerke 3 op de klippen liep op Bonaire, komt er een nieuw vlot. De tekeningen zijn inmiddels klaar. Zodra het geld allemaal binnen is, kan de bouw beginnen. Met de nieuwe Sterke Yerke zet de ploeg zich in tegen vervuiling op zee.

"Binnen nu en een paar maanden kunnen we aan de bouw beginnen", denkt Wilfred de Jong. "Daarna gaat het snel." De Jong en zijn mede-initiatiefnemers hebben een voorlopige begroting gemaakt van acht ton voor het hele project. "De notaris en advocaat doen alles gratis, dus dat kan van de begroting af. We hebben heel veel vrijwilligers. Het bouwen van het vlot, daar maken we nu die begroting voor."

Heel anders

Het zijn heel andere bedragen dan waar de eerste vloten van de Sterke Yerke ooit mee begonnen. "De eerste kostte 500 gulden, inclusief piano", lacht De Jong. "Maar die verging dan ook op de Noordzee, onderweg naar Engeland. De tweede had zelfs een biertap en die kostte ook maar 1.000 gulden. Daarmee hebben we Londen wel gehaald."

De derde, de bekendste, is gestrand voor de kust van Bonaire. "Maar we zijn toch die oceaan overgestoken. Met de ervaring die we daarmee hebben opgedaan, bouwen we nu de vierde. Die wordt wel veel beter en sterker dan de derde."

Het blijft wel een vlot, dat is de traditie van de Sterke Yerke. De Jong: "Anders kunnen we evengoed een schip huren. Nee, we willen een vlot." En met dat vlot willen de initiatiefnemers dus iets doen tegen de vervuiling op zee. "De eerste twee jaar willen we vooral de Waddenzee bevaren, om de plasticvervuiling te meten."

.We hopen dat de jeugd wat beter om het milieu denkt dan een heel grote groep nu doet.

Wilfred de Jong van de Sterke Yerke

De Jong verwijst naar de containerramp met de MSC Zoe. "De verzekeringsmaatschappij doet weer lastig, want er is geen nulmeting. Van alle vervuiling wordt gezegd: komt dat wel van ons?" De Sterke Yerke-ploeg wil straks de jeugd mobiliseren. "We vragen de kinderen op alle scholen langs de kust en op de eilanden om mee te varen op de Sterke Yerke. Dan leggen we aan op een zandplaat en daar meten we de plasticvervuiling. We hebben wel ideeën over hoe we dat moeten doen."

Met als grote doel om aan te tonen dat we goed met de aarde moeten omgaan. "We willen de jeugd educatief iets laten zien: er is het avontuur, maar ook het milieu is belangrijk. We hopen dat de jeugd dan ook wat beter om het milieu denkt dan een heel grote groep nu doet."

Punt op de horizon

Na twee jaar Waddenzee willen de initiatiefnemers ook andere wateren verkennen met het vlot. "Dan willen we het zoute water van de Noordzee en de oceaan ook wel weer proeven." Voor het zover is, duurt het dus nog even, weet De Jong. "Maar ik ben al zo blij met de tekeningen. Er staat nu een punt op de horizon."

De Sterke Yerke 3 onderweg naar Bonaire - Foto: Sterke Yerke
(Advertentie)
(Advertentie)