Financiële zorgen voor musea: "2021 wordt het jaar van de waarheid"

10 okt 2020 - 17:23

Musea horen te bruisen in de vakanties. Met opa's en oma's die de kleinkinderen meenemen. Het kan nog gewoon, al mogen er door alle coronamaatregelen veel minder mensen naar binnen. En net dat valt de musea zwaar. Door alle coronamaatregelen en de verplichte sluiting afgelopen voorjaar lopen met name de kleinere musea tegen de financiële grenzen aan.

"Je moet vooral heel erg creatief zijn,", zegt Jan Willem van Beek van het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek. Hij is iedere dag bezig met de toekomst van zijn museum. "Het is voor ons het jaar van de waarheid. We proberen toch in deze vakantie en straks de kerstvakantie zoveel mogelijk publiek naar ons toe te krijgen."

Op zichzelf hebben de meeste musea het naar omstandigheden nog best aardig gedaan, zegt Mirjam Pragt van de Museumfederatie Fryslân: "Zo slecht was de zomer niet, nee. Mensen wisten de musea goed te vinden. Groepen kwamen er alleen niet. Dus dan zijn de aantallen bezoekers lager door alle coronamaatregelen."

Activiteiten geschrapt

Het Scheepvaartmuseum in Sneek heeft wel activiteiten moeten schrappen. De Coole Kids Night, een soort speurtocht door het museum, ging niet door. Met alle vrijwilligers was het niet coronaproof te krijgen. "Dat was wel een tegenvaller. Maar omdat we dat niet gedaan hebben, kunnen we de rest van de week wel activiteiten aanbieden", zegt Meindert Seffinga van het museum.

Seffinga zijn baan is de laatste maanden erg veranderd. Hij is met name bezig om het museum financieel gezond te houden. "Het zijn allemaal 'dagkoersen': de ene week maak je een bordje en de volgende week moet er al weer een andere staan. Desinfectiemiddelen moet je aanschaffen, reservering op internet regelen, het kost veel extra tijd."

Geldpotjes

Er zijn geldpotjes beschikbaar voor de musea, zegt Mirjam Pragt van de Museumfederatie Fryslân: "Er zijn nu subsidieregelingen voor musea vanaf 7.500 bezoekers. Verder is er een bijdrage mogelijk uit het Mondriaan Fonds. Het Rijk helpt, maar het is wel incidenteel. Je moet er echt op anticiperen dat het nog langer gaat duren, want niemand weet hoe het komt."

'Hartstikke stom'

Het Modelspoormuseum is hard getroffen, zegt Van Beek. Toch proberen ze er het beste van te maken: "We hebben beperkte ruimte, je houdt je aan de regels. We proberen met alle beperkingen die er zijn ons publiek toch een leuke ochtend en middag te geven. Het heeft wel één voordeel: we kunnen onze bezoekers meer aandacht schenken."

Het moet hier bruisen, maar dat kan nu niet

Meindert Seffinga van het Scheepvaartmuseum

Voor Seffinga voelt deze vakantie heel onwerkelijk. "Het is heel stom natuurlijk. Het moet hier bruisen, met kinderen overal. Dat doet het normaal gesproken ook. Dan zijn er activiteiten en loopt het steeds door. Dat kan nu niet, want je moet in tijdsloten werken. We hebben workshops en daar kunnen 15 kinderen bij. Dat werkt toch anders. Minder spontaan, minder feestelijk, maar we doen ons best en maken er iets moois van."

Verslaggever Hayo Bootsma was bij het Scheepvaartmuseum in Sneek

(Advertentie)
(Advertentie)