Teamleider VluchtelingenWerk: "Mensen weer in hun kracht krijgen"

10 okt 2020 - 13:10

Meer dan 43.000 vluchtelingen vroegen in 2015 asiel aan in Nederland. Maar wat is er daarna met hen gebeurd? Een deel van de vluchtelingen kwam in Fryslân terecht. Deze mensen zijn, zodra ze statushouder werden, opgevangen door de medewerkers en vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Foke Dijkstra is één van deze medewerkers. Al 29 jaar lang probeert ze de nieuwe burgers bij de Nederlandse gemeenschap te betrekken.

Foto: Klaas Rozema

"Het was een intensieve periode", zegt Dijkstra wanneer ze terugblikt op de vluchtelingencrisis van 2015. Ze is teamleider van VluchtelingenWerk van Dongeradeel en Dantumadiel. "Maar we waren er wel op voorbereid. We kenden de mensen binnen de gemeente, dus het lukte om extra vrijwilligers te vinden."

Erger meegemaakt

In de bijna 30 jaar dat Dijkstra dit werk doet, heeft ze bovendien wel erger meegemaakt. "We hebben wel meer pieken gehad in die jaren. Ik heb ook meegemaakt dat er nog geen azc's waren. Dan kwamen verschillende alleenstaanden in één huis bijeen. We hoopten dan dat ze uit hetzelfde land kwamen. Want wanneer er bijvoorbeeld christenen en moslims bij elkaar kwamen zorgde dat voor veel spanningen. Dat hebben we nu ook wel, maar nu is het wel beter. Nu hebben mensen hun eigen plekje."

Inburgeren in een lokaal in Drachten - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Voor de één is integreren makkelijker dan voor de ander.

Foke Dijkstra, teamleider VluchtelingenWerk

Nadat vluchtelingen een verblijfsvergunning hebben gekregen, krijgen ze begeleiding van de gemeente waarin ze komen te wonen. Vijf jaar geleden ging het om een relatief groot aantal mensen. In het gebied waarvoor Dijkstra werkzaam is, ging het in 2015 om 132 statushouders. Dat zijn er meer dan vier keer zoveel dan in dit jaar (31).

VluchtelingenWerk begeleidt de statushouders meestal één jaar. Dijkstra: "We zien dan hoe ze het doen. Soms begeleiden we ze wat langer. Voor de één is integreren makkelijker dan voor de ander."

Volgens Dijkstra ligt dat aan de verwachtingen. "Vaak denken statushouders wanneer ze een plekje voor zichzelf hebben om te wonen: 'ik ben er'. Maar eigenlijk begint het proces dan pas."

Tussen wal en schip

Vanwege het hoge aantal statushouders in 2015 gebeurde het weleens dat er niet goed zicht was op iedereen, zegt Dijkstra. "Ik kan het me voorstellen dat mensen sneller tussen wal en schip vielen. De reden daarvoor is dat er te veel mensen waren voor ons om in de gaten te houden. Dan gebeurde het bijvoorbeeld dat iemand niet naar school ging, zonder dat iemand dat wist."

Foke Dijkstra

Inburgeren in een lokaal in Drachten - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Dijkstra vertelt dat de meeste vluchtelingen die vijf jaar geleden in Fryslân kwamen, de inburgering hebben afgerond. "Een deel van hen heeft intussen werk gevonden, maar het grootste deel doet vrijwilligerswerk."

Toch was het in de afgelopen jaren lastig voor hen om werk te vinden, aangezien er eigenlijk niet genoeg werk voor handen was. Daarnaast is de taal vaak een probleem, zegt Dijkstra. "Als je als vluchteling een taalprobleem hebt omdat je bijvoorbeeld alleen maar hebt gewerkt in je dorp, dan heb je langer tijd nodig om alles te leren. Daarom zie je dat mensen soms pas na vijf jaar loskomen."

Helemaal loslaten?

Volgend jaar komt er na 29 jaar een einde aan Dijkstra's werk bij VluchtelingenWerk. Dan gaat ze met pensioen. "Ik denk dat ik eerst even afstand neem van het werk en dan kan ik altijd als vrijwilliger terugkomen." Maar het werk met vluchtelingen volledig loslaten, dat kan ze waarschijnlijk niet. "Ik geniet ervan om mensen weer in hun kracht te krijgen."

In de Fryslân DOK hieronder wordt in het begin van 2016 werk van een aantal vrijwilligers van VluchtelingenWerk gevolgd. De documentaire 'Fan opfang nei fangnet, de frijwilligers fan VluchtelingenWerk' laat zien wat de vrijwilligers drijft, wat ze betekenen voor de asielzoekers en welke problemen ze tegenkomen in hun werk.

(Advertentie)
(Advertentie)