Omrop TIP: Doorzetten - Elfstedentocht zonder grenzen

10 okt 2020 - 10:51

In september 2020 wordt voor het eerst de 'Onbeperkte Elfstedentocht', voor mensen met een beperking, georganiseerd. Fryslân DOK volgt twee deelnemers én Sandy Krijnen, de bedenker van deze tocht. Mensen die het moeilijk hebben, maar toch altijd doorzetten. Wat drijft hen?

Sandy Krijnen uit Cornwerd heeft MS. In 2012 zit ze in haar rolstoel langs de kant als haar man Roel meedoet aan de Fietselfstedentocht. De tranen rollen over haar wangen. Zij wil ook meedoen en die gedachte laat haar niet los.

Ze bedenkt de 'Onbeperkte Elfstedentocht', speciaal voor mensen met een beperking. Met de tocht komt deze groep in zijn kracht te staan. Mensen die meedoen, kunnen geld inzamelen voor een zelfgekozen goed doel.

Hamke Meijer mei cheque - Foto: Omrop Fryslân

In de Fryslân DOK 'Doorzetten' maken documentairemakers Dieuwke Kroese en André Minkema een portret van Sandy en nog twee deelnemers. Elly Leijstra uit Brantgum heeft een grote tumor in haar hoofd, Hamke Meijer uit Heerenveen heeft in 2002 een ernstig ongeluk met zijn brommer gehad.

Beiden willen graag meedoen. En ook al kost het allemaal meer moeite door hun beperkingen, ze voelen zich nog lang niet 'afgeschreven'.

Elly Leijstra - Foto: Omrop Fryslân

Sandy, Elly en Hamke zijn doorzetters. Mensen die volop in het leven staan en zelf een bijdrage willen leveren aan onderzoek naar de ziekte of beperking die zij hebben.

Sandy Krijnen mei de Fryslân DOK-makkers Dieuwke Kroese en André Minkema - Foto: Omrop Fryslân

Fryslân DOK: Doorzetten - Elfstedentocht zonder grenzen

  • Zaterdag 10 oktober, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 11 oktober 13.10 uur)
  • Zondag 11 oktober, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)
(Advertentie)
(Advertentie)